Megokosodik a gyalogátkelő

2 órája

Még buta a ruzsai okoszebra

Okoszebrát kap Ruzsa legforgalmasabb gyalogátkelőhelye. Már dolgoznak rajta, hamarosan elkészül az okoszebra.

Arany T. János

Kedd délután óta készül Ruzsa első okoszebrája a település legforgalmasabb gyalogátkelőhelyénél, a templom, a Fincsi terasz és a buszmegállók közelében. Sánta Gizella polgármester a helyszínen elmondta, a gyerekek itt közlekednek iskolába menet. Szerda délelőtt az eső miatt éppen szünetelt a munka, de az egyik oldalon már látható a gyalogosoknak szánt négy világító piktogram. 

okoszebra, Ruzsa, zebra
Hamarosan elkészül Ruzsa első okoszebrája, ami nem csak az autósokat, a gyalogosokat is figyelmezteti. Fotó: Karnok Csaba 

Nem csak az autósoknak, a gyalogosoknak is villog, mert az ilyen átkelő hamis biztonságérzetet ad, elsőbbségünk pedig akkor van, ha megadják 

– tette hozzá a polgármester.  A csaknem hatmilliós eszköz lényege, hogy beépítettek egy érzékelőt, pontosabban egy kamerát az átkelő fölött, ami észleli, ha egy gyalogos át akar menni az úton. A technológia lényege, hogy a sima fehér csíkozást néhány útburkolatba helyezett LED-prizmával egészítik ki, amelyek a hozzájuk kötött érzékelők segítségével már akkor elkezdenek villogni, amikor a gyalogos az átkelőhöz ér, de még nem lép le az úttestre. A felmérések szerint az autósok megállási szándéka az ilyen zebráknál 76 százalék, míg a hagyományosaknál mindössze 55 százalék. Kutatások szerint a magyar autósok a kelleténél ritkábban állnak meg, ha a zebrán elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak. Az okoszebrák ezt a problémát hivatottak megoldani, a statisztika szerint igencsak nagy sikerrel.

okoszebra, Ruzsa, zebra
Fotó: Karnok Csaba

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában