Helyi gazdaság

2024.09.04. 19:54

Navracsics Tibor: Új lendület a dél-alföldi régiónak

Több mint 400 új munkahelyet teremt a Lidl új logisztikai központjával, amely 50 milliárd forintból épül meg Kiskunfélegyházán – jelentette be a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a raktárkomplexum alapkőletételén. Navracsis Tibor kiemelte, a beruházás a dél-alföldi térség egy újabb fejlődési pontja lehet.

Delmagyar.hu

Letették a logisztikai központ alapkövét.

Fotó: Bús Csaba

Navracsics Tibor a beruházás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a Lidl egy olyan helyszínt jelölt ki logisztikai központjául, amely a dél-alföldi térség egy újabb fejlődési pontja lehet. 

A logisztika a szolgáltatások terén társulhat ahhoz a beruházássorozathoz, amely Szeged környékén az ELI és a BYD révén a remények szerint rövidesen a magyar kutatás-innováció, illetve gépjárműgyártás egyik motorja lesz, és mellette kiegészítő jelleggel egy szolgáltató logisztikai pólus is létrejön a dél-alföldi térségben.

Hangsúlyozta, a statisztikai adatokból jól látható, hogy az elmúlt évek iparpolitikai döntéseinek és infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően az eddigi egyértelmű nyugat-keleti fejlettségi lejtő egyre inkább észak-déli fejlettségi lejtővé kezd válni. A miniszter szerint ma már minden adat azt mutatja: „fokozott erőfeszítéseket kell annak érdekében tenni, hogy az utóbbi évtizedekben némileg figyelmen kívül hagyott dél-dunántúli és dél-alföldi térséget vissza lehessen hozni” a magyar gazdaság és így a magyar társadalom vérkeringésébe, hiszen ezek a térségek valaha virágzó térségei voltak a magyar nemzetgazdaságnak.

Navracsics Tibor kifejtette: a jóléti államok vagy a szociális piacgazdaságok példájából látható, hogy amennyiben a magántőke és a közszféra szövetségre tud lépni és talál olyan célokat, amelyek kölcsönösen gyarapítólag hatnak, és amelyek összességében az egész közjót tartalmasabbá és gazdagabbá teszik, akkor az nemcsak a térség, hanem az egész ország, és akár az egész kontinens hasznát szolgálhatja.

A Kiskunfélegyházán épülő központról elhangzott, hogy az a Lidl anyavállalat európai hálózatának egyik legnagyobb alapterületű logisztikai központja lesz. A több mint 83 ezer négyzetméter alapterületű, majdnem 12 focipályányi összterületű beruházás várhatóan 2026 októberéig tart, és a legmodernebb komissiózási technológiával működő raktárkomplexum a tervek szerint 60-65 üzletet szolgál majd ki. A 300 ezer négyzetméter területű telken felépülő központ mintegy 30 százalékkal lesz nagyobb az ecseri logisztikai központnál. A hasznos raktárterület, mintegy 77 ezer négyzetméter lesz, és ennek nagyjából harmada a hűtött termékek tárolására szolgál majd. A kiskunfélegyházi építkezés 1500 embernek biztosít munkát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában