Helyi gazdaság

2024.08.01. 10:30

A következő időszak a BYD által hozott lehetőségekről szól majd Domaszéken

Járdaépítés, energiahatékonyság fejlesztés, idősek nappali ellátásának beindítása, az ipari terület hasznosítása és konyhaépítés – ezek a legfontosabb tervek a következő öt évre Domaszéken. Sziráki Krisztián polgármester az előző ciklusban megkezdett úton halad tovább.

Timár Kriszta

A szegedi kistérség legegyértelműbb felhatalmazását kapta települése vezetésére az önkormányzati választáson Sziráki Krisztián: a voksok 87,45 százaléka érkezett rá, így továbbra is ő marad Domaszék polgármestere, ugyanazzal a testülettel, mellyel eddig is dolgozott. Mint fogalmazott, az öt évvel ezelőtt megkezdett úton haladnak tovább. 

Az öt éve megkezdett munkát folytatja polgármesterként Sziráki Krisztián.
Az öt éve megkezdett munkát folytatja polgármesterként Sziráki Krisztián. Fotó: Török János

– A belterületi úthálózatot rendbe tettük, immár teljesnek mondható a pormentesítés. A következő feladat a gyalogos forgalom biztonságossá tétele, melynek érdekében járdákat építünk. A célom, hogy 5 év múlva minden utcának legalább az egyik oldalán legyen járda – mondta a polgármester. Hozzátette: a zártkertekben és külterületeken élők életminőségének javítását is szem előtt tartják: nagy igény van például az ottani közvilágítás fejlesztésére.

Domaszék nagy lehetőségek előtt áll a BYD megtelepedésével. 

– A TOP-os projektből fejlesztettük az ipari területünket, melyet igyekszünk majd jól hasznosítani, hiszen ez a kulcsa az önkormányzati bevétel növelésének. A következő 5 év arról szól majd, hogy a nagy kínai gyár beindulását hogyan tudjuk a település javára fordítani – magyarázta Sziráki Krisztián.

A községben nagy hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra is. 

– Célunk a közvilágítás LED-esítése, illetve az önkormányzati ingatlanok energiahatékonyságának fejlesztése. A sportcsarnokban például már megtörtént a világítótestek cseréje, mellyel egyharmadára csökkentettük az energiaigényt, illetve a napelemeket is hamarosan felteszik – mondta. Hasonlóan fontos cél a felületek zöldítése, melyet támogat az a vízmegtartási projekt is, melyet a WWF Magyarországgal közösen valósítottak meg.

Az egyéb tervek között Sziráki Krisztián megemlítette még a focipálya öltözőinek felújítását, az idősek nappali ellátásának beindítását, mely januárra meg is valósul, illetve egy iskolai étkező kialakítását, melyhez még keresik a pályázati forrásokat. A turisztika fejlesztése érdekében pedig a régi kisvasút emlékházát szeretnék bővíteni, melyet egy tematikus túraútvonal kialakítása tenne teljessé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában