Csanádalberti polgármestere elmondta, több ezer utalást kell átvizsgálni, hogy kiderüljön a pénzek útja

2024.08.06. 18:32

Csődhelyzet még nincs, nagyon spórol a falu

Csanádalberti egyelőre elkerülte a krachot. Csjernyik Zoltán, a település polgármestere elmondta, most úgy működnek, mintha a saját maguk csődbiztosai lennének, a csődhelyzet csak így kerülhető el.

Kovács Erika

Csanádalbertin a tavasszal falufórumot rendeztek, amikor kiderült, hogy Ambrózfalva eltűnt pénze az ő számlájukon landolt. Archív fotó: Kovács Erika

Összesen 42 millió 900 ezer forint vándorolt Ambrózfalva kasszájából Csanádalberti büdzséjébe, de ez a pénz Csanádalbertiről is hiányzik– írtuk meg még tavasszal. Hogy hol keletkezhetett a „lyuk”, ami a csődhelyzet-közeli állapotot előidézte, azt még mindig nem lehet tudni.

Akár könyvelési hiba is lehetett

Rendőrségi feljelentést tett a két érintett település polgármestere és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is. Csjernyik Zoltán érdeklődésünkre azt mondta, a nyár nem kedvez az ügyek előbbre haladásának.

 A csődhelyzetet egyelőre elkerültük. Még mindig nem tudjuk a hiány pontos összegét és azt sem, hogy melyik településre ebből mennyi a ráeső hányad. Valószínűleg a nem megfelelő könyvelés vezetett idáig. Nem biztos, hogy a beérkező normatívák minden esetben oda lettek könyvelve, ahová kellett volna az elmúlt években, amelyekből visszafizetési kötelezettségek is lettek. Mi ezt valószínűsítjük, de a kérdésekre a vizsgálat ad majd választ 

– magyarázta a polgármester. Csjernyik Zoltán arról is beszélt, hogy több ezer utalást kell átvizsgálni, amelyekből kiderülhet majd, hogy melyik településnek mennyi pénzét használták fel nem megfelelően.

A 43 milliós utalás a jéghegy csúcsa

– Az ugyanis már csak a jéghegy csúcsa volt, hogy a végén Ambrózfalvától Csanádalberti számlájára kerültek át pénzek. Az elmúlt években nekünk mindig volt pénzünk, rengeteg pályázati forrást nyertünk el. Nem tudjuk, hogy esetleg ezekből kerültek-e át tőlünk források korábban Ambrózfalvára. Mint ismeretes, mindkét településnek ugyanaz a személy volt a könyvelője – fogalmazott Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere. 

Minden egyes fillért megfognak

Csanádalbertin a működés egyelőre megoldott, a fizetnivalókat teljesítik.

Szigorúan gazdálkodunk. A béreket kifizetjük, minden máson spórolunk és próbáljuk a bevételeinket növelni például a kintlévőségeink beszedésével, illetve átnéztük a normatívát is. Vannak területek, ahol eddig kevesebb normatíva lett lehívva, mint amennyi járt. Több kifizetetlen számla is előbukkant, amelyek egy részét már rendeztük, erre a célra 5-6 millió forintot gazdálkodtunk ki, ezért nem kell attól félnünk, hogy például a villanyt kikapcsolják valamelyik intézményünkben

 – tudtuk meg Csjernyik Zoltántól. 

Csanádelberti néhány éve, a botrány előtt, mintafalunak számított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában