Felforrósodott a levegő a hűsítő körül, amit az olaszok dupla annyi narancslé-tartalommal ihatnak

2024.07.19. 18:00

Lázár János cáfol, nem tiltotta be a minisztériumban a Coca-Cola termékeket

Tovább forrósodik a levegő a hűsítő ital, a Fanta körül. Lázár János, akinek a bejegyzése lavinát indított el az üdítő körül cáfolta, hogy betiltotta volna a minisztériuma területén a Coca-Cola termékeket. Úgy fogalmazott, „Fideszes politikus vagyok, szerintem az a jó, ha mindenben több narancs van, nem kevesebb.”

Kovács Erika

Felforrósodott a levegő a hűsítő körül, amit az olaszok dupla annyi narancslé-tartalommal ihatnak

Fotó: © Cseh Gábor

Igazi nyári botrány kerekedett Lázár János néhány nappal ezelőtti Facebook bejegyzéséből, amiben szóvá tette, hogy az olaszországi Fantában dupla annyi narancslé van, mint a magyarban. 

A narancslétartalomtól akadt ki a miniszter

Az építési és közlekedési miniszter úgy fogalmazott, a nagy és gazdag nyugati multicégek, például a Coca-Cola, nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmét erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak. 

A Coca-Cola a válaszában leszögezte, a Magyarországon és az Európai Unióban elérhető termékeik összetétele megfelel a helyi előírásoknak. A receptúráikat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítják. Csomagolásaikon és a weboldalukon teljes körű tájékoztatást biztosítanak termékeik összetevőiről és tápértékéről, hogy a fogyasztók ez alapján döntsék el, megveszik, vagy nem a termékeiket. 

Lázár János: Ez hanta!

Közben csütörtökön egyes sajtóorgánumokban az jelent meg, hogy Lázár János az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó épületekben semmilyen Coca-Cola terméket nem szolgálhatnak fel, sem megbeszéléseken, sem találkozókon, sem vendégek fogadásakor. Ez Lázár János szerint csupán hanta.

Sokat elmond a sajtóviszonyainkról, hogy egyetlen médium sem várta meg sem az ÉKM, sem az én válaszomat arra a kérdésre, vajon igaz-e, hogy betiltottam bizonyos üdítőket. Mert persze nem igaz. Gratulálok az álhír kiagyalójának: nagyot ment! Az érintett médiumoknak pedig multihirdetésekben gazdag nyarat kívánok. Fideszes politikus vagyok, szerintem az a jó, ha mindenben több narancs van, nem kevesebb. De az én módszerem a küzdelem, nem a tiltás. Klasszikussal szólva: válaszd a narancsot!

 – fogalmazott.

Az osztrákok cukorral, mi fruktóz-glükóz sziruppal ihatjuk

Közben megszólalt a Nébih is, Lázár János ugyanis az első posztjában a hatóságot is megemlítette. A miniszter korábban úgy fogalmazott, az az állami hivatal, amelyik elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények, minden feladatára alkalmatlan. A Nébih állásfoglalását a Mindmegette szemlézte. Kiderült, nem először hasonlították össze a különböző országokban kapható Fantákat. 

2017-ben az Ausztriában az akkor forgalmazott Fanta gyümölcslétartalma 3 százalékkal volt alacsonyabb az akkori 6 százalékos gyümölcslétartalmú magyarországi Fantának. Ez a 6 százalék azóta 5 százalékra csökkent, ami kevesebb mint a fele az olaszországi 12 százalékos gyümölcslétartalmának. A Nébih azt is elárulta, hogy az osztrák változatban cukor, a magyarországiban pedig fruktóz-glükóz szörp szerepel édesítőanyagként. A Nébih azt is közölte, az eltérés a gyártó közlése alapján objektív okokkal alátámasztható és jogszerű is.

Képalá: Lázár János: „Fideszes politikus vagyok, szerintem az a jó, ha mindenben több narancs van, nem kevesebb.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában