Helyi gazdaság

2023.12.28. 13:30

Korszerűsítik a Csongrád és Szentes közötti villamosenergia-hálózatot

Delmagyar.hu

Már idén is több helyen korszerűsítették a magyarországi villamosenergia-hálózatot, és a munka jövőre is folytatódik. Az Energiaügyi Minisztérium azt közölte, hogy 2024-ben többek között a Csongrád és Szentes között újítják fel az elektromos vezetékeket.

Csongrád-Csanád vármegye

Munkatársunktól

Idén kezdett hozzá a hazai villamosenergia-hálózat korszerűsítéséhez a MAVIR, és többek között a Debrecenben, Egerben, Hevesen, Mezőcsáton, Miskolcon, Őrmezőn és Szegeden telepítettek új trafóállomásokat. Az Energiaügyi Minisztérium most azt közölte, hogy jövőre még több helyszínen kezdődnek meg beruházások, új alállomás létesül a teljesség igénye nélkül Debrecenben, Füzesabonyban, Gödön, Jászfényszaruban, Lepsénynél, Nyíregyházán, Pécelen, Sajókeresztúron, Soltvadkerten, Szombathelyen, Várpalotán és Zalaszentgróton. A 2024-re ütemezett alállomási korszerűsítések is hosszan sorolhatók Albertfalvától Békéscsabán, Győrön, Hévízen, Kisvárdán, Vecsésen és Zircen át Zuglóig – olvasható a közleményben.

De ezeken túl folytatják a távvezeték-hálózat fejlesztést is. Ezt összesen több száz kilométeren újítják fel. Egyebek mellett a Cegléd-Szolnok, Csongrád-Szentes, Jászberény-Nagykáta-Lőrinci-Nagybátony, Sajóivánka-Borsodnádasd, Sándorfalva-Kistelek-Kiskunfélegyháza-Kecskemét és Szabadszállás-Dunaújváros közötti vezetékeket korszerűsítik.

A MAVIR a nagy forgalmú autópályák feletti távvezetéki keresztezések átépítésére is készül az ellátásbiztonság növelése érdekében.

A minisztérium szerint az idei beruházások azért is kellettek mert 2023-ban rekordmennyiségű, a tavalyi csúcsot több mint másfelszeresen felülmúló napenergia kapacitás létesült Magyarországon.

Így fel tudták oldani az átmeneti betáplálási korlátozást január 1-től. A következő időszakra tervezett korszerűsítések a már ismert csatlakozási igényekhez igazodva további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában