Balástya

2023.10.13. 16:20

Átadták az új balástyai konyhát – Galéria

Szerencsés nap volt Balástyán a péntek 13: átadták a 256,6 millió forintból épült új 350 adagos óvodai-iskolai konyhát, amiből 200 millió belügyminisztériumi támogatás, 29,6 millió póttámogatás, 27 millió pedig önkormányzati önerő volt. A szakhatósági engedélyek megérkeztével, várhatóan november elejétől indul a főzés.

Imre Péter Géza

Szalagátvágás: pénteken adták át Balástyán az új óvodai-iskolai konyhát, balról: Réthy Pál, Farkas Sándor, Polner Eörs, Ujvári László és Sári János.

Elérkezett az a pillanat, amire már régen vártunk: átadhatjuk, felavathatjuk községünk új óvodai-iskolai konyháját

 – mondta Ujvári László polgármester, miután röviden bemutatta, főként a fővárosi vendégekre gondolva Balástyát, előtte az óvodások kedves műsora alapozta meg a hangulatot.

Kötelezettségek

A polgármester hangsúlyozta, a beruházás a helyi gazdaságélénkítő programban valósult meg, ami pluszfoglalkoztatási kötelezettséggel jár, és a vállalkozásnak, az azt működtető önkormányzati tulajdonú Vadásztanya Kft-nek, profitot kell termelnie, vagyis nyereségesnek kell lennie. A közétkeztetésen kívül rendezvények kiszolgálása és az egészséges, allergénektől mentes és diétás ételek készítése is feladat lesz.

 

Műsorral főztek

 Sokadik alkalommal vagyok hasonló eseményen Balástyán, és mindig tapasztaltam a helyiek összefogását, az abban rejlő erőt. Azért fognak össze, mert szeretik a településüket, és Balástyát valóban lehet szeretni. Gratulálok az új konyhához! 

– mondta bevezetésként Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Azzal folytatta, hogy a vidéken élőkért mindent megtesz a kormány, „az összes intézkedés azt szolgálja, hogy megerősödjön a vidék, ami az egész ország szempontjából is nagyon fontos”.

A főzést ugyan mintegy két hét múlva, a szakhatósági engedélyek megérkeztével kezdhetik, az első „menüsort” már pénteken feltálalták – a diákok műsorával. Szavaltak a betűtésztás levesről, a rántott húsról, majd desszertként a szilvás gombóc következett a Padlás című musical dalával megidézve. Ezt Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára is kiszúrta, ezzel nyitotta a beszédét. Majd szólt a gazdaságélénkítő programról, hatásairól, megemlítve, hogy 3 ütemben 150 település kedvezményezett, eddig 93 kapott forrást, Csongrád-Csanád megyéből 4 érintett.

 Szegeden élek, de szeretnék balástyai lenni 

– jegyezte meg az utolsóként szóló, egy szép, Erdélyben az út mentén látott-olvasott áldással búcsúzó Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Kijelentésével a jelenlévők, lévén zömében helyiek, egyetértettek.
 

Konyhai bejárás

Az ünnepség zárásaként Alexa János atya megszentelte a konyhát – előtte találóan megjegyezve: éhesen semmit sem lehet csinálni, dolgozni és dalolni se –, átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a vendégek körbejártak, megismerkedtek a helyi, Sári János vezette Sári Architect által tervezett és felépített létesítmény felszereltségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában