Koncentráció, egyensúlyérzék és fókusz

2 órája

Miért a fejükön viszik a tálcát a vendéglátós diákok? – videóval

A mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola diákjai különleges módon készülnek a vizsgára: a fejükön tálcával gyakorolnak. Az ötlet mögött Pápai Péter szakoktató áll, aki az ágazati vizsgára való felkészülés során az egyensúlyérzék fejlesztését tűzte ki célul.

Arany T. János

A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumban mindig kitalálnak valamit. A minap a fejükön tálcát egyensúlyozó diákok masíroztak le-föl a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola lépcsőjén. A különös módszer mögött Pápai Péter szakács szakoktató áll, aki ezzel az ötlettel készíti fel a tanulókat az ágazati vizsgára. Nemcsak szórakozásról van szó: a cél az egyensúlyérzék és a fókusz fejlesztése, ami a vendéglátásban nélkülözhetetlen készség. Azt mondta, ehhez a koherens és divergens fókuszt kell használni, mert mindkettő igen fontos.

egyensúlyérzék, fókusz, Tóth János
Nem hétköznapi. A mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola diákjai az egyensúlyérzék fejlesztése közben. Fotó: Karnok Csaba

Megpróbálhatom tányérral?

 – kérdezte magabiztosan az egyik lány, majd többen is követték a példáját. Ez azért volt komolyabb feladat, mert az alumíniumtálcával ellentétben, ha ez leesik, menthetetlenül ripityára törik. A mutatvány egyébként nem lehetetlen; az újságíró is kipróbálta. Arra kell nagyon figyelni, hogy csak előre szabad nézni, a lépcsőre tilos, mert akkor azonnal zuhan a tálca. A lépcső szélét lábbal kell kitapogatni.

egyensúlyérzék, fókusz, Tóth János
Fotó: Karnok Csaba

A látványosan sikeres próbálkozások láttán az egyik tanár mosolyogva megjegyezte, hogy legközelebb forró gulyáslevessel teli levesestálakkal is meg kell csinálniuk ugyanezt. Arra is elmegyünk majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában