2 órája
Miért a fejükön viszik a tálcát a vendéglátós diákok? – videóval
A mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola diákjai különleges módon készülnek a vizsgára: a fejükön tálcával gyakorolnak. Az ötlet mögött Pápai Péter szakoktató áll, aki az ágazati vizsgára való felkészülés során az egyensúlyérzék fejlesztését tűzte ki célul.
A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumban mindig kitalálnak valamit. A minap a fejükön tálcát egyensúlyozó diákok masíroztak le-föl a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola lépcsőjén. A különös módszer mögött Pápai Péter szakács szakoktató áll, aki ezzel az ötlettel készíti fel a tanulókat az ágazati vizsgára. Nemcsak szórakozásról van szó: a cél az egyensúlyérzék és a fókusz fejlesztése, ami a vendéglátásban nélkülözhetetlen készség. Azt mondta, ehhez a koherens és divergens fókuszt kell használni, mert mindkettő igen fontos.
Megpróbálhatom tányérral?
– kérdezte magabiztosan az egyik lány, majd többen is követték a példáját. Ez azért volt komolyabb feladat, mert az alumíniumtálcával ellentétben, ha ez leesik, menthetetlenül ripityára törik. A mutatvány egyébként nem lehetetlen; az újságíró is kipróbálta. Arra kell nagyon figyelni, hogy csak előre szabad nézni, a lépcsőre tilos, mert akkor azonnal zuhan a tálca. A lépcső szélét lábbal kell kitapogatni.
A látványosan sikeres próbálkozások láttán az egyik tanár mosolyogva megjegyezte, hogy legközelebb forró gulyáslevessel teli levesestálakkal is meg kell csinálniuk ugyanezt. Arra is elmegyünk majd.