A jótékonyság jegyében

3 órája

Népünnepély és futóverseny Földeákon - galériával

Maratoni váltófutó-versenyt rendeztek szombaton Földeákon. A versenyt valóságos népünnepély kísérte, többek között negyven csapatos főzőversennyel, koncertekkel, kisvonatozással és tombolahúzással – mindezt jótékony céllal szervezték meg.

Szabó Imre

– 2008-ban volt az első hasonló verseny – emlékezett vissza a Földeák főterén rendezett maratoni váltó múltjára Molnár János szervező. Elmondta: lemérték az utat, és kiderült, hogy 64 kör adja ki az ehhez szükséges távot. Mindegyik tíz fős csapat úgy indult, hogy abban három általános iskolás fiú és ugyanennyi lány, illetve négy felnőtt vágott neki a rajtnak. Idén összesen háromszázan neveztek be.

Népünnepély és futóverseny Földeákon - a Villámok csapata Hajnal Gábor polgármestert is leigazolta.
Népünnepély és futóverseny Földeákon - a Villámok csapata Hajnal Gábor polgármestert is leigazolta. Fotó: Szabó Imre

A futóversenyt népünnepély színesítette

Az egyik csapat, a Villámok színeiben Hajnal Gábor polgármester is futócipőt húzott. 

– Nemcsak a példaadás volt a célom, tényleg szeretek sportolni. Minden évben jövök – mondta. Elárulta: legénykorában a mezőgazdasági munka tartotta edzésben, de birkózott, focizott is – utóbbit szerény eredménnyel.

A kísérőprogram legnagyobb attrakciója a bográcsos főzőverseny volt. Miközben az O’ccsó Lecsó zenekar muzsikált a színpadon, negyven csapat bográcsaiban főtt a marhahús.

népünnepély, futóverseny, Földeák
A padéi önkéntes tűzoltók nemcsak az oltáshoz értenek: szombaton a bogrács alá gyújtottak. Fotó: Szabó Imre 

– A határ túloldaláról, a délvidéki Padéról jöttünk, a helyi kollégák invitálására. Mi főzünk, a gyerekek futnak – mondta Komáromi László, a Padéi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A két egyesület tíz éve ápol baráti kapcsolatot.

– Mi hagyományos marhapörköltet főzünk, az asszonyok meg reggel lángost sütöttek. Hoztunk eperpálinkát is – árulta el. 

Megtudtuk, a program jótékony célokat szolgált: a verseny utáni tombolasorsolás bevétele a helyi óvoda, a főzőverseny ezer adag ételének árusításából származó pedig az iskola alapítványához kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában