Cukiságok

2 órája

Kisállat-bemutató és lovaglás az oviban

A csanádpalotai Napsugár óvodában pénteken egész délelőtt az állatok világnapját ünnepelték. Eljött hozzájuk két vizslájával egy helybeli vadász, lovagolhattak és kisállat-bemutató is szórakoztatta őket.

Szabó Imre

– Nagyon jó volt! Egyáltalán nem féltem! – mondta büszkén a csanádpalotai Napsugár óvoda egyik nagycsoportosa az óvónőnek, miután kipróbálta a lovaglást és leszállt a nyeregből. Az intézményben, ami egyébként megkapta az állatbarát óvoda címet és stílszerűen a Sirály utcában található, a gyerekek pénteken egész délelőtt az állatok világnapját ünnepelték. Kiderült: az apróságok valósággal rajonganak az állatokért.

kisállat-bemutató, Csanádpalota, Napsugár óvoda
Vadászkutyás és kisállat-bemutató volt az ünnepi program a Napsugár óvodában. Fotó: Szabó Imre

Kisállat-bemutató, vadászkutyás program

– Minden nap vannak az állatvédelemmel, a környezettudatossággal kapcsolatos programjaink, foglalkozásaink – árulta el az intézmény vezetője, Bába Andrásné. Hozzátette, a legjobban annak örülnek, ha gyerekek hazaviszik mindazt, amit itt tanulnak, mert így ez a szemlélet az egész családra hatni tud. 

Az állatok világnapja egy helybeli hivatásos vadász, Kiss Péter jóvoltából indult, aki megmutatta, milyen feladatokat tud végrehajtani két rövid szőrű vizslája, Sólyom és Suhanc. A tornaszobában közben kisállat-bemutató volt, többek között tengerimalacot, hörcsögöt és nyuszit lehetett megnézni. 

Megtudtuk, az óvodában tartanak is díszállatokat: minden csoportban és a folyosón is van akvárium afrikai csigákkal. Ezeknek a gyerekek hozzák otthonról a finomságokat, megtanulva: felelősek vagyunk a ránk bízott kedvencekért. 

kisállat-bemutató, Csanádpalota, Napsugár óvoda
A palotai ovisok bátran ültek a nyeregben. Fotó: Szabó Imre

Lovagolni is lehetett

– Javítja az empátiát, a kapcsolatteremtő képességet, a szorongó, visszahúzódó gyerekeknek pedig növeli az önbizalmát – mondta Nagyné Richter Krisztina, aki civilben pszichológus, egyébként szakképzett lovastúra-vezető arról, miért jó, ha a legkisebbek is belekóstolnak a lovaglásba. Ők tartottak az oviban lovas foglalkozást, egyébként Csanádpalota közelében, egy tanyán tartanak haflingi kislovakat. Mint láttuk, a gyerekekre valóban jó hatással voltak a patások: mindenki bátran közelített hozzájuk, kedvesen simogatta őket és lelkesen tettek a hátukon ülve egy-egy kört az udvaron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában