Jóság és kedvesség

2 órája

Kedves Magyarország, földeáki nagykövettel

Szeretné visszahozni a mindennapi életbe a jóságot, a kedvességet, az emberi szót egy nemrégiben alakult hazai civil mozgalom. A Kedves Magyarországnak Földeákon is van már nagykövete, Csongrád-Csanád vármegyében egyelőre egyedül: Horváth Éva többek között hűtőmágneseket hagy nyilvános helyeken, vidám üzenetekkel.

Szabó Imre

– Mindig úgy gondoltam, ha semmivel sem igényel több energiát, mint megbántani valakit, akkor miért ne legyek inkább kedves? – mondja a földeáki Horváth Éva, a Kedves Magyarország nevű, pár hónapja alakult civil mozgalom egyelőre egyetlen Csongrád-Csanád vármegyei nagykövete. A mozgalom célja egyszerűen az, hogy legyünk toleránsabbak egymással, mosolyogjunk többet. Ezt egészen apró, személyes figyelmességekkel is el lehet érni, ami reményeik szerint szebbé teszi a világot. Van honlapjuk és közösségi oldaluk is – a civilben kereskedőként dolgozó Horváth Éva ez utóbbin keresztül figyelt fel rájuk.

Kedves Magyarország Földeák, civil, mozgalom
A Kedves Magyarország földeáki nagykövete, Horváth Éva. Fotó: Szabó Imre

Kedves Magyarország – és Földeák 

– Rájöttem, hogy a látásmódunk hasonló. Ha rámosolygok valakire, általában visszamosolyog, és ez jó esetben láncreakciót indít el: egy kis kedvesség sokak napját teheti jobbá. Persze, a faluban nem mindenki örül ennek a közvetlenségnek. Azért csatlakoztam hozzájuk, mert úgy gondoltam, könnyebb ezt a filozófiát úgy képviselni, ha tudom, hogy sokan vagyunk – mesélte arról, miért lett a mozgalom nagykövete. Szerinte nagy szükség van manapság erre, mert az emberek általában zárkózottak, szomorúak.

Hűtőmágnes, kulcstartó

Éva már évekkel ezelőtt is, amikor virágboltja volt, igyekezett a hozzá betérőket időnként apró ajándékokkal meglepni, mosolyra deríteni. Meglepődött, hogy sokan ezt a mai napig emlegetik. A személyes kedvességen túl ezért azt találta ki, hogy időről időre otthagy nyilvános helyen, például padon, buszváróban egy-egy pozitív üzenetet közvetítő hűtőmágnest, kulcstartót néhány biztató sor kíséretében. A mozgalom a fővárosban ehhez jó mintákat ad: van, hogy kitesznek egy vázányi virágot, amiből bárki vehet egy szálat, esetleg egy mosolyért cserébe lufit vagy marcipánfigurát ajándékoznak.

A Kedves Magyarország földeáki nagykövete férjével együtt ebben a szellemben, empátiára, tiszteletre neveli két gyereküket is. Megjegyzi azonban, hogy az egésznek az az alapja, hogy magunkkal legyünk kedvesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában