Párkapcsolati jótanácsok

2 órája

Jelentős hatása van a pénznek párkapcsolatainkra

A legtöbb pár az anyagiakon vitatkozik. Hogy ezeket hogyan lehet elkerülni, arról beszélt csütörtökön Mihalec Gábor párterapeuta Sándorfalván.

Timár Kriszta

Sok párkapcsolat kritikus pontja a pénz témaköre. Ha ugyanis már ketten döntenek arról, mire költsenek, az sok konfliktus forrása lehet. Sándorfalván minden hónapban tartanak házasságerősítő előadásokat. Csütörtökön ezekről a problémákról és megoldásukról beszélt Mihalec Gábor párterapeuta. 

pénz, Mihalec Gábor, párkapcsolat
Mihalec Gábor arról beszélt, hogyan befolyásolja a pénz a párkapcsolatokat. Fotó: Török János

A szakember mondanivalójának középpontjában az állt, hogy azok a párok, melyek stabil pénzügyi alapokkal rendelkeznek, jóval kiegyensúlyozottabb kapcsolatban tudnak élni, mint akik adósságokkal küzdenek. – A házassági viták harmada a pénz körül forog. Ahol pedig sokat veszekednek emiatt, ott sokkal nagyobb az esélye a válásnak – mutatott rá egy felmérés eredményére. Hozzátette azonban: a pénzügyi helyzetünk nem a bevételtől, sokkal inkább gondolkodásmódunktól függ. 

Hogyan befolyásolja a pénz a párkapcsolatot?

– A Covid alatt végeztem egy kutatást 1300 család bevonásával. Arra voltam kíváncsi, hogy ebben az extrém időszakban kik azok, akiknek a kapcsolata elindul a lejtőn és kik azok, akiknek nem. A különbség pedig jelentős volt abból a szempontból, hogy kinek volt megtakarítása és kinek nem. Aki megteremtette az anyagi biztonságot, sokkal nyugodtabban vészelte át ezt a bizonytalan időszakot, aki viszont nem, ott a feszültség rombolta a párkapcsolatot – magyarázta Mihalec Gábor, aki egy 50 ezer páron végzett nemzetközi kutatást is idézett, mely hasonló eredményt hozott. 

Szerinte egyébként megtakarítani bárki tud, csupán az igényeket kell úgy alakítani, hogy a költéseinkből mindig maradjon valamennyi, amit félretehetünk.

Értsük meg, kinek mit jelent a pénz

– A pénzügyekhez azonban nem állunk egyformán. Vannak, akik költekezni és vannak, akik spórolni szeretnek, és ritka, hogy egy párkapcsolatban mindketten ugyanolyan elképzeléssel rendelkeznek. Fontos, hogy ne vádaskodjunk, hanem próbáljuk megérteni a másikat. Ha tudjuk, hogy számára a pénz mit jelent – státuszt, biztonságot, élvezetet vagy kontrollt – ezen gondolat mentén meg lehet találni azt a kompromisszumos megoldást, ami mindenkinek megfelel és azt érzi, hogy a döntéstől megkapja, amit szeretne, párja pedig elfogadja igényeit – mondta a párterapeuta. 

Példaként egy olyan esetet említett, amikor az egyik fél nyaralni menne a bónuszként kapott összegből, a másik pedig a nyugdíjas évekre tenné félre. Itt az élvezet és a biztonság csap össze, de ha a pénz egyik felét erre, a másikat arra a célra fordítják, senki nem érzi úgy, hogy elnyomták. 

pénz, Mihalec Gábor, párkapcsolat
Sokan voltak kíváncsiak az előadásra. Fotó: Török János

A közös kassza a bizalom jele

– Ha ki akarod ölni a házasságból az intimitást, ne legyetek egyenlők – tette még hozzá a szakember, aki szerint egy alá-fölé rendelt viszonyban csak használatról beszélhetünk, szeretetről semmiképpen. Éppen ezért szerinte egy házasságban a szavazati jogot sosem a behozott tőke aránya határozza meg. Kutatásokat idézve arra is rámutatott, hogy a legboldogabbak azok a párok, akik közös kasszán vannak, hiszen ott megvan a bizalom és a hatalmi egyensúly.

– Az élet azonban több, mint pénz. Éppen ezért akkor tesszük legjobban, ha azt a kapcsolatunkért állítjuk munkába, és semmiképpen nem hagyjuk, hogy az uralkodjon az életünkön – zárta előadását Mihalec Gábor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában