2024.09.23. 15:42
Pacalt ettek reggelire a legnagyobb pacalosok (Videó)
Három vármegye legjobb pacaljával, a pacal koronázatlan királyainak részvételével rendezik meg a hétvégén a XV. Pacalpárbajt a tápéi Diófa vendéglőben. Munkamegbeszélés is volt: a pacal nagyágyúi hétfőn pacalt reggeliztek a Diófában. Mi is ott voltunk.
A vendéglátó Diófába három vármegye legjobb pacalosai érkeznek a hétvégén a XV. Pacalpárbajra. Bács-Kiskun vármegyéből a szabadszállási Zöld Ász, Békésből a békési Kira Vendéglő és a szegedi Fasor kínálja majd a főztjét a szervező Diófa pacaljai mellett. A szervező és a meghívott vendégek a beszállítóval kiegészülve pacalos tízórai mellett beszélték meg a hétvégi rendezvény részleteit. Megtudtuk, körülbelül egy tonna marhagyomorral készül a beszállító cég.
– Sajnos úgy látom, hogy Szegeden haldokolva szenvednek, vagy már meg is haltak a gasztronómiai fesztiválok. Arra gondoltam, próbáljunk meg egy baráti rendezvény összehozni – mondta Veres Orsolya, a szervező Diófa tulajdonosa, akinek meghívására érkezik Szegedre Szabadszállásról Szabó Imre és csapata, Békésből pedig Ásós Géza.
– Számomra megtiszteltetés volt, hogy elhívtak a zsűribe. Azt hittem, hogy versenyezni hívnak, de én nem versenyzek. Ha elindulnánk főzőversenyen, biztos, hogy mindenki minket, vagy engem akarna megverni, letaszítani a trónról. De nincs trón. Mi főzünk és ebből élünk. Tévéműsorokba se mentem el. De amikor érkezett ez a megkeresés a szervezők részéről, félretettem mindent, és jövünk és jól érezzük magunkat – mondta Ásós Géza.
Szabó Imre, aki úgy mutatkozott be, hogy ő a Zöld Ász tulajdonosa, üzletvezetője, udvarosa és felszolgálója, azt mondta, régóta nem vállal kitelepülést, de amikor a szegedi szervezők megkeresték, megkérdezte a kollégáit, és úgy döntöttek, jönnek.
A vasárnapi Pacalpárbajra több mint 30 csapat nevezett. De aki nem versenyzik, az sem marad éhen: a szabadszállásiak kizárólag klasszikus pacallal érkeznek, Ásós Gézáék a csülkös pacal mellé töltött káposztát is készítenek, a Fasor is érkezik pacallal, amit marhaínnal dobnak fel, a Diófa pedig többek között ínyenc pacallal is készül, amiben füstölt csülök, velő, kakastaréj, kakastöke és köröm is van.
A világ legjobb étele?
A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga a csíkokra vágott nyers tisztított bendő. Számos étel alapja, a magyar konyhaművészet jellegzetes alkotóeleme. Váncsa István író, újságíró szerint a gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik.