Mesterséges intelligencia „gondolta újra” a festményt

2 órája

Barlangrajzként és Dalí módra is ásít Munkácsy Mihály inasa (Videó)

Barlangrajzként, görög amforán, de Dalí, Klimt és Van Gogh stílusában is ásít Munkácsy Mihály inasa a Móra Ferenc Múzeum napokban megnyitott kamarakiállításán. A mesterséges intelligencia alkotta újra többféle művészeti stílusban a festőzseni ikonikus művét, az Ásító inast.

Koós Kata

Több mint hetvenféle stílusban értelmeztette újra a mesterséges intelligencia Munkácsy Mihály Ásító inas című festményét Magyar Milán, a Móra Ferenc Múzeum grafikusának utasítására. Az MI által generált képekből a napokban nyílt tárlat a közgyűjteményben. 

mesterséges intelligencia, grafikus, festmény
Magyar Milán grafikus utasítására több mint hetvenféle stílusban alkotta újra a mesterséges intelligencia az Ásító inast. Fotó: Koós Kata

Magyar Milán lapunknak elmondta, a különleges projekt legfőbb célja a figyelemfelhívás volt a múzeum idei, nagyszabású időszaki kiállítására, legfőképpen a fiatalok érdeklődésének felkeltése Munkácsy festészete iránt. A kiinduló ötlet az volt, hogy a festőzseni egyik leghíresebb alkotását, az Ásító inast pop art stílusban értelmeztesse újra a mesterséges intelligenciával. Miután ezt sikerült megvalósítania a grafikusnak, felmerült benne a gondolat, hogy miért is állna meg egy stílusnál? 

Gótikus templomban is ásít az inas

A lelkes grafikust végül addig hevítette kísérletező kedve, hogy több mint kétszáz stílusban alkottatta újra a mesterséges intelligenciával az Ásító inast az őskori barlangrajzoktól kezdve napjaink képregény vagy éppen cyberpunk stílusáig. Az elkészült képeknek azonban nem mindegyike felelt meg elvárásainak, így végül kicsivel több mint hetven alkotást válogatott be a kiállítás anyagába.

Magyar Milán elmondta, a képalkotásra létrehozott mesterséges intelligencia programokkal való megismerkedés után első nekifutásra azt kérte az MI-től, hogy az eredeti festményen látható mozdulatot és tárgyakat tartsa meg az általa generált képeken is. 

Nagyon nem működött. Úgyhogy a vége az lett, hogy az eredeti Munkácsy-festmény képének feltöltése után csak egy egysoros utasítást adtam a mesterséges intelligenciának arról, hogy milyen stílusban alakítsa át a képet. Ez már működött, persze nem pontosan, hiszen a gótikus stílusban például berakta az ágyat egy templombelsőbe. Ami nagyon érdekes volt, hogy miután megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, hogy mégis milyen szempontok alapján készítette el a képet, adott egy 8-10 soros leírást is. A kiállított képek alatt ezeket a leírásokat is elolvashatják a látogatók, így azt is megtudhatják, hogy hogyan „gondolkodott” a mesterséges intelligencia a képalkotás során

 – mondta el a grafikus. 

Piccassót letiltotta a mesterséges intelligencia 

A tárlaton többek között görög amforán, ókori keresztény ikonon, rokokó, gótikus, graffity és anime stílusban is ásít az örökifjú inas, sőt több híres festő stílusában is újraalkotta a mesterséges intelligencia, mint például Michelangelo, Botticelli, Rembrandt, Bosch, Velázquez, Klimt, Van Gogh vagy éppen Dalí. 

Előfordult azonban, hogy bizonyos festők esetében dacolt az utasítással az MI, mint például Piccasso. 

– Sokszor visszajött olyan üzenettel az utasításom, hogy jogi okok miatt nem hajlandó megcsinálni a képet – közölte a grafikus. 

Ki a hivatalos alkotó? 

Annak eldöntése, hogy a mesterséges intelligencia által készített képek tekinthetők-e teljes értékű műalkotásnak, a kiállítás látogatóira vár. Ahogyan annak a kérdésnek a megválaszolása is, hogy vajon ki tekinthető a képek alkotójának: Magyar Milán, a mesterséges intelligencia vagy éppen az MI programot létrehozó cég. 

– Nem tekintem ezeket a képeket saját alkotásaimnak, hiszen arra nagyon kicsi befolyásom volt, hogy mi legyen konkrétan a műveken. Másrészről a mesterséges intelligencia egy program, ami hétköznapi értelemben nem hozhat létre műalkotást. Persze a legfőbb kérdés, hogy mit nevezünk műalkotásnak? – hagyta nyitva a kérdést Magyar Milán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában