Helyi életstílus

2024.09.03. 16:00

Madárgazdag kendergyár

Szabó Imre

A bakcsó vízközelben szeret fészkelni. Illusztráció: Török János

Első hallásra meglepő helyen, az egykori nagylaki kendergyárnál fedeztek fel egy madárfajokban meglepően gazdag fészektelepet a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei. A varjak és a vércsék mellett bakcsók és kis kócsagok is költöttek itt idén nyáron – olvasható az igazgatóság honlapján.

A makói tájegység délkeleti szegletében, Nagylak határában, közvetlenül a magyar-román országhatár mellett, egy kis erdőben vetési varjak alapították néhány éve a fészektelepet. És miután a fokozottan védett kék vércsék előszeretettel költenek a varjak fészkeiben miután a fiókák már kirepültek, júniusban már itt is felfedezték a nemzeti park állományfelmérést végző munkatársai 2 pár kék vércse költését. Mi több, rajtuk kívül egy pár vörös vércse is varjúfészekben rakott tojást a területen.

A legsűrűbb részt később távcsővel átnézve az is kiderült, hogy a varjaknál és a vércséknél jóval nagyobb madarak: kis kócsagok és bakcsók fiókái nyújtogatták a nyakukat. Összesen legalább 12 pár bakcsó és 10 pár kis kócsag költését regisztrálták. Zömében saját fészket építettek, de néhányuk már meglévő varjúfészekre pakolta rá a saját fészekanyagát.

A nem mindennapi, fajgazdag fészektársulásra az a magyarázat, hogy a hajdani gyár kenderáztató tavai a közvetlen szomszédságban vannak, a határ román oldalán pedig halastavak találhatók. Így a gémfélék is megtalálják létfeltételeiket a területen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában