Kukuríkú

2 órája

Pusztamérgesen még mindig a kakaspörkölt a sztár – Galéria, Videó

Tizennégy csapat mérte össze főzőtudását szombaton. A pusztamérgesi falunap gasztroprogramján még mindig a kakas a főszereplő: mindössze egy csapat volt, ahol nem ez a szárnyas rotyogott a bográcsban.

Timár Kriszta

Bár három éve már nem kakasfőző versenyt, hanem falunapot tartanak Pusztamérgesen, a szombati rendezvényen kiderült, még így is a baromfiudvar királya a legnépszerűbb alapanyag a település lakói körében. Összesen 14 csapat nevezett az idei megmérettetésre, a legtöbb helyen pedig kakaspörkölt került a zsűrinek szánt tányérokba.

kakas, pörkölt, főzőverseny, Pusztamérges
Bár már nem kakasfőző versenynek hívják, még mindig ez a szárnyas a leggyakoribb alapanyag a pusztamérgesi falunap gasztroprogramján. Fotó: Török János 

A kakas és a macska esete

Hát mi mást főznénk?

 – kérdezte mosolyogva Lucza Andrea, a Boldogasszony lányai csapat szószólója. Bográcsukban két és fél szárnyas rotyogott. – Felet elvitt a szomszéd macskája – vonta meg a vállát, amikor a különös mennyiségválasztásról érdeklődtünk.

A Homokháti játszótársak négy szárnyast dobtak a bográcsba, úgy számolták, abból húszan jóllaknak. A mórahalmiak krumplis tésztával körítették a hagyományos módon elkészített pörköltet, azt egy óbecsei barátjuk készítette.

Dacoltak a hagyományokkal

Mindössze egy csapatot találtunk, akik dacoltak a hagyományokkal: a kiskunhalasi különítmény szarvaspörköltet főzött.

A szarvast jobban szeretjük, mint a kakast 

– mondta Borbényi Károly, aki kérdésünkre azt mondta, ha finom lett, akkor ő volt a szakács, ha nem, akkor a barátja. 

De akkor sem esünk kétségbe, rendelünk pizzát 

– nevetett. A kakast egyébként ők sem hagyták ki menüsorukból, előételként ugyanis pikáns kakastaréjt kínáltak a zsűrinek kenyéren.

Az önkormányzat is készült

Papp Sándor polgármester elmondta, az önkormányzat azzal támogatta a főzőcsapatokat, hogy 100 kakast rendelt a településre, amelyből mindenki annyit vásárolt, amennyit akart.

Emellett 50 kilogramm kakasból és 50 kiló zúzából kétféle pörköltet mi is főztünk a vendégeknek és a dolgozóknak, de a rendezvény látogatói is vásárolhattak belőle, így senki nem maradt éhes

 – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában