Helyi életstílus

2024.08.21. 18:00

Megszerettetni a lovakat és a fogathajtást

Öt éve alapította Gyurkovits Róbert a Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesületet, ami a nevével ellentétben inkább Csengeléhez és Kistelekhez kötődik. Céljuk a lovak, a lovassportok megszerettetése a fiatalokkal és a négylábúak segítségével a fizikális és mentális egészségre való nevelés.

Imre Péter Géza

Fotó: Sándor Attila

– Öt éve alapítottam meg a Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesületet csengelei székhellyel, de a tevékenységünk inkább a járási székhelyhez, Kistelekhez köt bennünket – kezdte beszélgetésünket az 50. születésnapját októberben ünneplő Gyurkovits Róbert, aki hollywoodi szuperprodukciók fogatos jeleneteiben is többször szerepelt már kaszkadőrként, és a mai napig vannak megkeresései.

A kisteleki augusztus 20-ai lovas felvonulást is a Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesület szervezte a helyi önkormányzattal közösen. Fotó: Sándor Attila
A kisteleki augusztus 20-ai lovas felvonulást is a Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesület szervezte a helyi önkormányzattal közösen. Fotó: Sándor Attila

A lovas élet

– Fő célunk a lovas élet felélénkítése és összefogása, a lovassportok – különös tekintettel a fogathajtásra – népszerűsítése és a hagyományok életben tartása. A fogatos versenyeken hazánk nagy múltra tekinthet vissza, 1971-ben az első, Budapesten rendezett négyes fogathajtó Európa-bajnokságot Abonyi Imre nyerte, az első, az 1974-es világbajnokságot Fülöp Sándor, Bárdos Gyuri bácsit pedig 5 éven át senki sem tudta legyőzni, és még folytathatnánk a sort a későbbi generációkkal. Magyarország annyi érmet szerzett a kontinensviadalokon és a vébéken, hogy a többi országnak összesen nincs annyi – elevenítette fel a veretes tradíciókat Róbert. Az egyesületnek máig vannak licenccel rendelkező versenyzői, akik kategóriájukban általában az első 5 között végeznek.

Mentális és fizikális egészség

A lovakkal nem csak versenyezni lehet, az egészséges életmódra, a fizikális és mentális egészségre nevelésben is segíthetnek. – Ez azért fontos, mert a kettő egymás nélkül nem létezik – jelentette ki az egyesület vezetője. Ennek érdekében fogatos és lóhátas túrákat és táborokat szervez a Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesület, főként gyerekeknek és fiataloknak, 150-200 résztvevővel.

Ezeken kívül is számos csengelei és kisteleki rendezvény házigazdái, legutóbb a kisteleki majálison és az augusztus 20-ai ünnepségen vettek részt. És nem csupán a jelenlétükkel „tüntetnek”, felajánlásokkal is hozzájárulnak a sikerhez, például a majálison ökröt sütöttek, kedden pörköltet főztek.

Biztosan sokan emlékeznek még arra a 2021-es rendezvénysorozatra, amin világbajnokok részvételével mutatták be a fogathajtás három versenyszámát, a díj-, a maraton- és az akadályhajtást. Hasonlót a közeljövőben is szeretnének tető alá hozni, illetve benyújtott pályázattal rendelkeznek lovas turisztikai megállóhely létesítésére, valamint tervezik a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében az iskolai lovasoktatásba való bekapcsolódást – árulta el Gyurkovits Róbert.

Tagok és segítők

A Szeri Hagyományőrző Fogathajtó Egyesületnek jelenleg 20 tagja van, viszont a rendezvényeiken családtagok, barátok, ismerősök is magukra öltik pólójukat és önkéntesként segítenek a lebonyolításban. – Azt szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk, és a lóval, a lovas sportokkal való foglalkozás ismét szinte mindennapossá, természetessé válna – jelentette ki Gyurkovits Róbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában