Helyi életstílus

2024.08.25. 14:00

Altató hálószobatitkok

A pihentető alvást nyáron nem is olyan könnyű elérni: a hetek óta tartó kánikulában a legtöbb lakás és hálószoba már felmelegedett, és az éjszaka sem elegendő ahhoz, hogy lehűljön. Fülledt, meleg szobában azonban nehézkesen megy a durmolás. Összegyűjtöttük az ideális alvás feltételeit.

Nánai Márta

Illusztráció: Shutterstock

Csend és nyugalom. Mi másra vágyna az ember egy fárasztó nap után? A legegyszerűbb, ha kinyitjuk a szoba ablakát. Persze, csak ha van rajta szúnyogháló: a fülünk mellett zümmögő szúnyogok nagyon bosszantóak. Ha éjszaka is zajos, forgalmas a környék, vagy kutyaugatás borzolja a kedélyeket, csukjuk be az ablakot, és csak kora hajnalban, amikor általában minden a legcsendesebb, akkor szellőztessük ki alaposan a lakást. 

Illusztráció: Shutterstock

Óvatos klímázás

Jöhet a másik lehetőség: a ventilátor, légkondi. Előbbi csak keveri a levegőt, utóbbi hűti is. A klímánál arra figyeljünk, hogy 5 Celsius-foknál nagyobb eltérés ne legyen a kinti és a benti hőmérséklet között. Aki hajlamos a huzatra, a légúti megbetegedésekre, ezeket csak kis időre kapcsolja be.

Ha a klíma sem járható út, próbálkozzunk a hangszigetelt hálószobával. A hangszigetelt fal kiválóan szűri a kinti hangokat. Erre számos egyszerű megoldás létezik, legismertebb a könnyen falra rögzíthető, akusztikus habpanel.

Elektronika kizárva

Sem a szemnek, sem az agynak, sem az idegrendszernek nem tesz jót, ha a hálószoba sötétjében elalvás előtt mobilozunk, tabletezünk, vagy a laptopon elalvás előtt még egy utolsó e-mailt megírunk. Az eszközök által kibocsájtott kék fény a szemnek árt, az internet nyakon önt a villódzó reklámokkal, ami rosszul hat az idegekre. Inkább olvassunk, vagy hallgassunk relaxáló zenét.

Fő a kényelem

A hálószoba legfontosabb bútora az ágy, matracán sok múlik. A kifeküdt matracot nagyjából 5-7 évente cseréljük. Fontos a matrac rendszeres forgatása láb-fej, illetve oldalirányba. Sem a túl kemény, sem a túl puha matrac nem tesz jót a gerincnek, és az izmoknak sem, amelyek az órákig tartó kényszertartás miatt ellazulás helyett lemerevednek, és reggel sajgó fájdalomra ébredünk.

Az ágynemű se mindegy: nyáron könnyű, jól szellőző, vékony textiltakaróval, vagy csak ágyneműhuzattal takarózzunk. Az izzasztó, műszálas textíliáktól tartózkodjunk. A huzatot a kánikulában hetente cseréljük, az ágyneműt szellőztessük, de csak este vagy reggel, hogy a nap ne égesse meg az anyagát.

Kellemes környezet

Felesleges túlzásba vinni a hálószoba-dekorációt: kevés bútorzat, néhány szobanövény, egy-két kisebb, nyugalmat árasztó tájkép elengedő. Tartsuk szem előtt a praktikumot: igény szerint olvasólámpa, kényelmes szőnyeg, egy-két akasztó az ajtón, polc legyen a szobában. Sokan a gardróbot is a hálóban alakítják ki. A lényeg, hogy csak olyan tárgyakkal vegyük magunkat körbe, amire valóban szükségünk van a szobában. Ugyanakkor a harmónia megteremtésére is törekedjünk: színek tekintetében a natúr árnyalatokat, a bézst, a zöld változatait válasszuk, lágy, puha, világos anyagokat válogassunk össze. Az ablakok sötétítése fontos: redőnyről, sötétítőfüggönyről mindenképpen gondoskodjunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában