Digitális nomádokká váltak a táborozók

2024.07.20. 14:45

Jurta volt egy hétig a szittya gyerekek lakhelye - Galéria

Jurta, műanyag tartályban zuhanyzás, ostorok és íjak meg bátorságpróba. Nem mindennapi kalandra, öt telefon nélkül töltött napra vállalkoztak a szittya tábor kisiskolásai a vásárhelyi motorcross pályán.

Tábori Szilvia

A jurtát természetes légáramlás hűti, tökéletes lakhelye volt a táborozó gyerekeknek. Fotó: Tábori Szilvia

Természetes légkondi, irányítottan áramló levegő hűtötte azokat a jurtákat a vásárhelyi motocross pályán, amelyek az ottalvós szittya tábor 7-11 éveseinek voltak ideiglenes lakhelyei. Pénteken kora délután megnéztük, vajon nyomott hagyott-e a forró és viharos félnomád öt nap a gyerekeken, ahol – a szervező Sipos Róbert szerint – végre kiléptek a térerő-chips-kóla háromszögből.  

 Digitális eszközök nélkül, hagyományőrzéssel teltek a napok a táborban.
 Digitális eszközök nélkül, hagyományőrzéssel teltek a napok a táborban. Fotó: Tábori Szilvia 

Az egészen komfortos jurtákban szivacsok, és otthonról hozott kevéske holmi, mobil viszont sehol senkinél. Esténként öt percre mindenki visszakapta a telefonját, hogy egy rövid hívással megnyugtassák szüleiket, de egyébként anélkül teltek a napok. Láthatóan senkinek nem is hiányoztak a digitális eszközök.  

A vizet lajtos kocsiból vették, feketére mázolt műanyag tartályban melegedett a víz a fürdéshez. Abból egy szivattyú adta a vizet két egymásra pakolt, oldalán kivágott ballonban kialakított tusolóban. Odébb pedig két mobil vécé szolgáltatta a további komfortot.

Sipos Róbert azt mutogatta, hogyan indítható be a jurta természetes légkondicionálása. A sátor tetején lévő kerek, úgynevezett tündököt nyitotta ki először. Miután a ponyva szélét alulról, a lélek kötélnél feltekerte már áramlott is a levegő úgy, mintha egy nagyteljesítményű ventilátor mozgatta volna. A tábor vezetője közben arról beszélt, milyen jó hatással van a gyerekekre, ha kilépnek a megszokott, otthoni miliőből, a komfortzónából. 

A táborban csupa ősi tevékenységgel ismerkedtek, volt nemezelés, meg bátorságpróba. Ottjártunkkor rögtönzött ostorcsattogtatással és íjászattal mutatták a tanultakat, a rendkívül színes múlttal rendelkező gyöngyfűzés után pedig már közkívánatra sült is a palacsinta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában