Az életre készít fel minden edzés

2024.07.20. 17:00

Egy barantásnak tudni kell harcba vinni és szolgálni is társait - Galéria

Figyelni magukra, a csapattársakra és még az ellenfélre is. A Hód Baranta házi versenyén nem az egyéni tudás, az együttműködési készség kelt birokra.

Tábori Szilvia

A baranta központban nem csak harcolni tanulnak, az élethez nélkülözhetetlen készségeket szereznek. Fotó: Tábori Szilvia

Terepen ugyan másként harcolunk mint a mindennapokban, a barantával mégis az élet minden területén jártas fiatalokat készít fel és kísér útján a 2012 óta működő Hód Baranta vezetője, Bereczky Bence. A legutóbbi házi versenyükön öskü, kese és menyét tagokból álló csapatok mérkőztek íjászatban, vívásban, meg birkózó fogó versenyszámban, Serház téri edzőtermük melletti füves pályán.

 barantásnak tudni kell harcba vinni és szolgálni is társait
 A barantásnak tudni kell harcba vinni és szolgálni is társait Fotó: Tábori Szilvia

Ezúttal sem az önálló képességek vizsgáztak, a csapatban való együttműködés készségét mérték. Ahogy Bereczky Bence, a Hód Baranta szakosztály vezetője, ezúttal vezetőbíró lapunknak elmondta: a baranta a végső célja mégiscsak az, hogy az egyéni képzés alatt a harcosok eljussanak az együttműködés legmagasabb szintjére. Megtanuljanak párban, kis csapatban, majd az egész barantás közösségben tenni a célért. 

A korosztály igen széles, ötvenes csapattagok és iskolások, szülők és gyerekeik edzenek együtt hetente többször.

– Nálunk a baranta közösségért tett munka és az elért fokozat számít igazán. Fontos is, hogy a fiatalok előtt legyen követendő példa, akár a felnőtt, akár a magasabb fokozatú barantások személyében – mondta. Ahogy célja az is, hogy kinevelje a csapatot megfontoltan vezetni tudó, a szellemiséget képviselő utánpótlást. Szeretne minél több feladatot átadni edzőtársainak. Szerinte a fokozat vizsgára való felkészülés igazi mérföldkőnek számít ezen az úton. 

– Csapatvíváskor például rengeteg mindenre kell figyelni, nemcsak saját, hanem a mellettünk állók, és még a másik csapat képességeire is. Tudni kell felvenni a harcot, vezetni, ha ezt itt megtanulják, az nagy segítségükre lesz az életben. 

Az 51 éves Bereczki Zoltán néhány éve még csak a fiát kísérte az edzésekre, ám tavaly már mindketten teljesítették az első fokozat vizsgát, közös bemutató számmal. A mostani házi versenyen pedig más-más csapatban küzdöttek. 

– Fontos apa-fia idő ez nekünk, ahogy azoknak a családoknak is, akik szintén együtt járnak az edzésekre, a közösségi programokra. Azon túl, hogy fizikailag és szellemileg frissen tart, számtalan tudást ad.  Nem mondom, hogy idősebb korban fizikailag nem nehéz olykor, de a közösség mindenért kárpótol – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában