Helyi életstílus

2024.07.30. 12:11

Az ásotthalmi Patrik és Füles átszelte az országot, kedden Győrben jártak

Megérkezett kedden 10 órakor Győrbe a 19 éves Koszonits Patrik, aki Füles nevű szamarával július 4-én indult el otthonából, Ásotthalomról. Délelőtt a Pláza mellett találkozott az érdeklődőkkel, délután Győrújfalura menetelnek tovább, majd szerdán Dunaszeg, Hédervár a cél, egyelőre eddig lát előre az útvonalat illetően.

Delmagyar.hu

Megérkezett kedden 10 órakor Győrbe a 19 éves Koszonits Patrik, aki Füles nevű szamarával július 4-én indult el otthonából, Ásotthalomról. Délelőtt a Pláza mellett találkozott az érdeklődőkkel, délután Győrújfalura menetelnek tovább, majd szerdán Dunaszeg, Hédervár a cél, egyelőre eddig lát előre az útvonalat illetően. 

Mosonmagyaróvár a cél, augusztus 9-én trappolhatnak be a városba, ahol majd szülei, bátyja és barátai várják. 

A szamarak megmentéséért gyalogolnak

Már harminc feletti települést érintettek ketten a 27 nap alatt,

a cél egy szamárrezervátum létrehozása Ásotthalmon, ehhez gyűjt támogatást. Vágóhídról mentene szamarakat, otthont adna nekik, illetve a Spanyolországban, Olaszországban már népszerű szamárturizmust vezetné be Magyarországra. 

Négy szamara van, szívéhez nőttek az állatok, családtagként tekint rájuk. Okos, igénytelen állatoknak tartja őket, akiket nem értékelnek eléggé, Patrik pedig szeretne mindent megadni nekik, ahogy fogalmazott: elkényeztetni szamarait.

Fotó: Molcsányi Máté

 Más ember lett

Füles nagyon jól bírja, én már kevésbé. Nem ültem fel egyszer sem a hátára. Háromszor aludtam sátorban, a többi éjjelen mindig biztosított valaki szállást 

- kezdte a Kisalföldnek Koszonits Patrik, majd arról beszélt, miként változtatta meg az út: - Mielőtt túrázni indultam volna, mindenhová gépkocsival mentem. Utam közben megszerettem a gyaloglást, megtapasztaltam, hogy milyen egy lassabb élet, és nagyon jól érzem magam benne. Megnyugodtam, más ember lettem. Száz és száz emberrel beszélgettem, volt időm rájuk figyelni. Rengeteg szeretetet kaptam, az emberek 99 százaléka pozitívan állt a küldetésemhez. Várpalotán például a lőtéren átkísértek minket a katonák, Zircnél lovasok csatlakoztak hozzánk. Az út nagy részén persze ketten voltunk, a régi 6-os úton a nagy forgalom miatt édesapám autóval kísért, illetve a bakonyi emelkedőkön raktuk fel a cuccokat még járműre.

Ásotthalom után eleinte bicikliúton haladtak, majd szántóföldek mellett, erdei utakon, ösvényeken gyalogoltak. Győrtől újra kerékpárúton folytatódik a kaland. Volt olyan szakasz, hogy két napig nem láttak senkit, másutt tömegek kísérték. Kevéssel beérik: a szamár legel, zöldséget, gyümölcsöt, abrakot eszik, Patrik reggelente müzliszeletet majszol el, majd inkább folyadékot fogyaszt a nagy melegben, bár rengeteg ételt ajánlanak fel nekik az emberek. Ezzel együtt azt mondja, nem nagyon van ideje enni, annyi minden történik minden nap, így hét-nyolc kilót fogyott már az eltelt majdnem egy hónap alatt. 

- Ami rossz volt, az a nagy hőség, és egy kicsit a bakonyi emelkedők, de ott a látvány kárpótolt a fizikai megpróbáltatásért. Amúgy pedig szinte minden csodás, az emberek, az út, szerintem nyugdíjas koromig fogom mesélni az élményeket - összegezte 27 napját Patrik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában