Helyi életstílus

2023.08.02. 10:00

A vendéglátós muzsika reneszánsza Makón – Fotók

Makó valaha, a rendszerváltás előtti időszakban híres volt arról, hogy esténként mindegyik vendéglőjében élő muzsika szólt. Ez a hagyomány aztán kiveszett, most azonban a nagy idők egyik régi muzsikusa, Sztojkó Mihály megpróbál egy kicsit visszahozni belőle.

Szabó Imre

Sztojkó Mihály muzsikálás közben. Fotó: Sztojkó Mihály Facebook-oldala 

Pontosan 50 évet töltöttem a vendéglátásban

 – mondta. Muzsikált a nagy cukrászdában, ahonnan aztán zenekarával együtt áthívták a Koronába. Örömmel mondott igent, mert ott végre volt hely, hogy elférjenek a vendégek, senkinek nem kellett az utcán várakozni, amíg felszabadult egy asztal. Állandó telt ház volt, még hétköznapokon is.

Közben a fél világot bejárta, kapott rangos állami kitüntetéseket zeneszerzőként és muzsikusként is. Tavaly nagy sikerű jubileumi koncertet adott a Korona teraszán, idén nyáron pedig egy retrókoncertet. Akkora tömeg gyűlt össze, hogy az étterem vezetősége úgy döntött, felkérik, muzsikáljon ott rendszeresen csütörtök esténként, fél 6-tól 9-ig.

Sokszor tovább maradok, mert jó játszani a régi ismerősöknek, barátoknak. Már amikor odaérkezek, tapssal üdvözölnek

 – mesélte. Amikor a Koronaban zenél, még a környező házak erkélyeiről is integetnek neki. 

 Volt, hogy valaki odajött hozzám, és külön megköszönte a régi kedves nótákat, amelyektől még a szeme is könnybe lábadt a feleségének

 – tette hozzá.

Azóta meghívást kapott egy másik belvárosi szórakozóhelyről, a Silver pubból is. Ott szerdánként szórakoztatja a közönséget, és ami külön büszkeség a számára, hogy a fiával, Ramónnal együtt. Sztojkó Mihály boldog, hogy a vendéglátós zene ily módon most reneszánszát éli Makón. Már hetven felé jár, de még mindig jó kedvvel megy muzsikálni, és úgy is megy haza. Számára ez valóságos feltöltődés. Azt mondta, amíg bírja, csinálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában