2022.11.19. 18:00
Román szakácskönyvet adtak ki Makóm
Szakácskönyvet adott ki a nemzetiség hagyományos ételeivel a makói román önkormányzat. A kiadványt a Korona étteremben mutatták be – utána kóstolót is rendeztek.
Birta Júlia Mihaéla büszke a kis kötetre. Fotó: Szabó Imre
A makói román nemzetiségi önkormányzat évről évre rendez nyaranta gasztronómiai találkozókat a Maros-parton, ahol legfinomabb étkeiket készítik el – többek között azért, hogy ezeken keresztül közelebb hozzák egymáshoz a románokat és a magyarokat. Ezek a találkozók adták az ötletet egy szakácskönyv kiadásához, amelyet szombaton mutattak be. A Retete scoase din fioc, azaz Receptek az asztalfiókból című kötetben 64 oldalon 32 román étel receptje és elkészítésének módja olvasható kizárólag román nyelven, fényképekkel gazdagon illusztrálva.
– Olyan hagyományos elkészítési módú ételekről van szó, amelyek az amúgy gazdag román szakácskönyv-irodalomban ilyen formában nem feltétlenül lelhetők fel. Ezek mind a szüleink, nagyszüleink ízvilágát idézik, és azt szerettük volna, hogy ne merüljenek feledésbe – mondta el a kötetet összeállító Birta Júlia Mihaéla, a makói román nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki civilben egyébként szakács.
A 200 példányban napvilágot látott, kereskedelmi forgalomba nem kerülő könyv megjelentetésére pályázati úton 1 millió forintot nyertek – a példányokat a nemzetiségi önkormányzat reprezentációs céllal ajándékozza majd el. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a recepteket románul és magyarul is közzé teszik, időközben azonban úgy megdrágult a könyvkiadás, hogy erről le kellett tenniük. Ígérete szerint azonban a közeljövőben a magyar nyelvű változat is megjelenik.
A szakácskönyvet a főtéri Korona étteremben mutatták be, a terített asztaloknál helyet foglaló vendégek jelentős része a határ túloldaláról érkezett. A könyvismertetőt követően vendégül is látták a megjelenteket. Birta Júlia Mihaéla azt mondta, számára ez azért különösen kedves helyszín, mert szakácskarrierjét 30 évvel ezelőtt éppen az itteni konyhán kezdte.