Mosolyt szeretne csalni az arcokra

2021.07.24. 20:30

Kovács Anikó műveivel derűt és melegséget ad az emberiségnek – Fotók

Mesebeli helyekben, épületekben, tárgyakban, szépséget sugárzó dolgokban éli a festészetét Kovács Anikó, aki elképesztő bátorsággal használja az élénk színű festékeket. Mosolyt szeretne csalni ezáltal az arcokra, ahogyan a több tucat mackójáról készült alkotással is. Az már biztos, hogy jövőbeni céljai között nem szerepel a híressé válás, mert szerinte attól senki sem lesz boldog, de attól igen, ha milliónyi színnel dolgozhat és energiát vihet az otthonokba.

Kiss Anna

Már több tucatnyi mackója van, plüssből és akrilból is. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A kis szobába toppanék…, s nem úgy jártam, mint Petőfi, hiszen anyám helyett szebbnél szebb festmények „röpültek” felém Kovács Anikó aprócska alkotóműhelyében. Száznál is több csoda született már a Szigony utcai ház szobájában, ahol tíz éve minden nap életképeket, portrékat, macis képeket, aktokat, csendéleteket vagy épp tájképeket ölt a vászon a festőművész által.

– 22 éves voltam körülbelül, amikor Angliában dolgoztam, és a szabadidőmben elkezdtem rajzolni. Ez annyira magával ragadott, annyira jól éreztem magam közben, hogy nem tudtam abbahagyni. Hazaköltöztem, és rögtön kerestem egy tanárt, aki felkészített az egyetemre. Fél év alatt készültem fel a felvételire, sikerrel jártam. Nem volt kérdés, hogy az egyetemen a festészetet választom – számolt be az egy évtizedes szerelem kezdetéről Anikó, aki az iskola mellett nyaranta Csongrádon és Mártélyon, a művésztelepen bővítette tudását.

Kovács Anikó ecsetei varázspálcaként hatnak

Anikó képeinek érdekessége, hogy mindegyik élénk, vidám színekkel készült. Természetesen nem véletlenül, ugyanis a képei által egy új, színes, egyéni világot szeretne kialakítani. Úgy véli, hogy a színesebb tárgyak mindenkit jobb kedvre derítenek.

– Ez olyan, mint a mosolygás. Ha szomorú vagy, de magadra erőlteted a vidámságot, akkor az egész világ kivirul. Előfordul, hogy szomorú vagyok, amikor elkezdek egy képet, de ahogy dolgozok a színekkel, elmúlik. De ha jókedvűen ülök neki, akkor is vidámabb leszek a végére a színek által. És azt hiszem, hogy ha nekem ez segít, akkor azoknak is fog, akik ránéznek a festményeimre

– magyarázta a művész, aki azt szeretné, ha a benne lévő jókedv tekintene vissza a képek nézőire.

Régi fényképek alapján Szegedet bemutató festményeket készít. Fotó: Karnok Csaba

Éppen emiatt csak kevés olyan alkotása van, amelynek nagy része sötét színekkel készült.

– Persze előfordult már, hogy nagyon mélyponton voltam, és feketére festettem az egészet, de aztán jobbnak láttam, ha újra fehérre kenem, és új kép lesz belőle

– tette hozzá mosolyogva. Anikó egyébként igen jó kedélyű, mosolygós művész, nem véletlen, hogy a festményei is kedvjavítók.

Úgy érzi, hogy amikor elkészül az erős vázlattal és térbe kerül a téma, akkor olyan szoros kapcsolata lesz a vászonnal, a festékkel és az ecsettel, hogy a külvilág zajai megszűnnek számára.

– A kikevert színektől eksztázisba tudok esik. Mint ahogy egy nő megleli a számára legtökéletesebb ruhadarabot, vagy ahogy egy férfi meglát egy gyönyörű autót

– magyarázta.

A szépséget szeretné megmutatni a világnak, ennek megfelelően választ témát.

– Társadalomkritikát semmiképp sem szeretnék festeni, mert azt szeretném – még ha elcsépeltnek is tűnik –, hogy a szeretetet sugározza minden ecsetvonásom. Pontosan ezért nyomasztó témákat semmi pénzért nem festenék

– emelte ki.

Üvegszemű, mosolygós mackók

Ugyanakkor nemcsak a színesség különleges a szegedi alkotó képeiben, hanem a több tucat macis festménye is, amiből hamarosan a szegedi Gyermekklinika falain is láthatunk majd jó néhányat.

Már több tucatnyi mackója van, plüssből és akrilból is. Fotó: Karnok Csaba

– A barátom épp egyedül hagyott hosszabb időre, és emiatt nem volt túlságosan jó kedvem, így témát kerestem a festéshez. Végül megpillantottam a tesóm kisfiának a macijait, és megszületett az első mackós festményem. Nem tudtam megállni, napról napra készültek az újabb macis művek, amelyekhez újabb plüssmedvéket is vásároltam. Így ma már egy teljes mackógyűjteményem van, nemcsak plüssből, hanem akrilból is. A macik vigaszt nyújtanak, de fontos, hogy mosolygósak legyenek, és üvegből legyen a szemük – osztotta meg lapunkkal.

Most azonban nincs idő a mackókra, hiszen sorra érkeznek hozzá a megrendelések, jelenleg szegedi képek készülnek nála. Többet régi fotó alapján kell elkészítenie, de persze nem fekete-fehérben, hanem színekben gazdag alkotásokat várnak tőle.

És hogy mi egy festőművész számára a kikapcsolódás? Ha saját magára festhet. Anikónál tavaly óta tart mindez, belefesti saját magát a képeibe. Külföldön ennek nagy divatja van, hazánkban viszont csak kevesen próbálkoznak meg mindezzel.

Energiát sugároz minden festmény

Kovács Anikó lapunknak azt is elárulta, hogy jövőbeni célja az, hogy gyerekeket taníthasson. Utat szeretne mutatni azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a festés iránt. Jelenleg is van magántanítványa, akit arra motivál, hogy műveivel megmutassa az élet szépségeit a nagyvilágnak. Július 29-én délelőtt tanítványával a Füvészkertben festenek majd, ehhez pedig bárki csatlakozhat. Érdemes figyelni Anikó Facebook-oldalát, ott teszi majd közzé az információkat a programról.

Mindemellett pedig célja az is a szegedi művésznek, hogy egyre több lakás éke legyen a festménye, mert szerinte a festett képekből kisugárzik a ház lakóira az az energia, amit az alkotásba belefektettek a művészek, ezt pedig egy boltban vásárolt, géppel készült kép által nem kapják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában