2020.11.30. 10:18
Megkóstoltuk a makói diákok legújabb vitaminbombáját
Ropogós sütőtök chips és céklapehely. A makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum kertészei a közelmúltban új gasztrokülönlegességekkel rukkoltak elő. Alig győzik kielégíteni a piaci keresletet.
Sütőtökök a kosárban. Már a kertben is kötelező a maszk, ha az alapanyag már kézben van. Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István
– Két szárítószekrényünk van, az egyikbe sütőtök kerül, a másikba céklaszeleteket helyezünk. Hatvanhárom fokon egy műszak alatt készül el egy-egy adag sütőtök chips vagy céklapehely. Nyolc óra alatt a szeletek teljesen kiszáradnak, a pelyhek minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak, ezért annyira egészségesek – mondta lapunknak Kovács Istvánné, a makói Galamb szakoktatója. Hozzátette, a tanulók érdeklődőek, ügyesek, tetszik nekik ez a fajta tevékenység, büszkeséggel tölti el őket, hogy saját, piacképes terméket állítanak elő.
Vitaminban gazdag zöldség chipsek
Céklás muffin és tökpuding. Egyre több háziasszony keres adalékanyagmentes, vitaminokban gazdag kézműves termékeket, ezt az igényt ismerte fel a makói középiskola, amikor egy ipari aszalógépet vásárolt. A Galamb József Mezőgazdasági Technikumban nem titkolóznak, a tangazdaságban testközelből ismerkedhettünk meg az egyszerű tartósítási technikával. A Galambban a tankonyhán helyben termelt, frissen mosott és pucolt zöldségekből és gyümölcsből natúr termékeket készítenek a gyerekekkel. Gyümölcslét, lekvárokat, paprikakrémet és ropogós chipseket vásárolhatnak tőlük a makói piacon.
– Az északi országokban nagy hagyományai vannak az egyéb zöldségchipseknek, részben ez adta az ötletet. A tök, a cékla és az alma mellett például cukkinit és paradicsomot is aszalunk.
Ez a legősibb tartósítási módszer, régen a gombát és a fűszernövényeket kiszárítva tárolták. Szárítószekrényünk segítségével az őszibaracktól a tökig bármit penészedés nélkül tudunk feldolgozni
- mondta Kovács Istvánné. – Egyébként, ha a főzésnél alacsonyabb hőmérsékleten párolunk, fonnyasztunk, akkor az étek jobban megőrzi a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket, az antioxidánsokat – hívta fel a figyelmet.
Galamb-iskola: cékla a földtől az asztalig
Sütőtökből és céklából bőven terem a makói technikum tankertjében, messze földön híres a 45 aranykoronás, zsíros feketeföld. Az ifjú kertészek egész tanévben ebben a kertben ismerkednek a szakmai tárgyakkal, no meg az ásóval és a talicskával. Itt szökken szárba a különleges csemegék alapanyaga, az ifjú kertészek a céklát és a tököt is hagyományos módon termesztik.
Sütőtök chips és céklapehely készítése A-tól Z-ig képekben
– A fizikai munka nem áll tőlem távol, otthon épp egy kerti tónak ások gödröt. Ahogy itt a tankertben, úgy otthon is szívesen kertészkedem, a paradicsomot és a paprikát szeretem legjobban, a céklát és a tököt kevésbé
– mesélte Kovács Dávid, a Galamb tizenegyedikes kertész tanulója. Dávid az értékesítést is kipróbálta már, osztálytársaival a makói piacon kínáltak friss zöldségeket.
Kézműves sütőtök chips és céklapehely
A felszedett terményeket ládákba gyűjtik, majd egyesével, meleg vízben alaposan megmossák, megpucolják. A szeletelést kézzel, egyszerű konyhai eszközzel végzik. Az ipari aszalógép rácsos tálcáin nyolc órán keresztül száradnak egyenletes hőmérsékleten a szirmok. A ropogós céklapehely és a sütőtök chips a makói Galamb iskolában végül átlátszó, műanyag dobozokba kerül, és az iskola logójával címkézik, és irány a makói piac. Ottjártunkkor megkóstoltuk mindkettőt: a sütőtök chips karakteresebb, a céklapehely édesebb zamatú, mindkettő eszményi, egészséges – és olcsó – nassolni való.
– Iskolánk évek óta részt vesz az Agrárminisztérium által meghirdetett Helyi Diák Terméke programban.
Tanulóinkkal a földtől az asztalig közösen termeljük meg az egészséges, vegyszer- és adalékanyagmentes élelmiszert.
– hangsúlyozta Horváth Zoltán, intézményvezető. – Szeretnénk, ha a nálunk végzett gyerekek később a saját vállalkozásukban is sikerrel alkalmaznák ezeket az ismereteket – tette hozzá. A makói iskola igazgatója kiemelte, hogy a sütőtök chips a makói Galamb iskolából a helyi piacra kerül, ahol a gyerekek árusítják a terményeiket. Emellett több vendéglátó egység elkezdte vásárolni a nyers gyümölcsöt, zöldséget, ezzel is népszerűsítve az iskolát.
Vitaminok a családnak – Horváth Zoltán igazgató tippjei céklára és sütőtökre
A céklából sokáig csak az ecetes lében eltett változatot ismertük. Családunkban az aszalt cékla, a nyersen összereszelt céklás alma, a céklás kenyér, sőt a cékla aszpikban (mint köret), vagy a köménymagvas sült cékla, illetve a céklás muffin is hódít. A sütni való tököt pedig, mint sült tököt, vagy a pirított tökmagot ismertük, de az utóbbi időben már a tökmagolajat, a sült tök levest, a tökös kenyeret, vagy az aszalt tököt is előszeretettel fogyasztjuk. A sütni való tökből és a céklából finom ivólevet készítünk, a sütni való tökből lekvárt főzünk – ez a narancsos töklekvár.