egészséges és finom

2021.05.08. 15:10

Végre itt a friss spenót: így egyen többet belőle

Itt a spenótszezon, de szerencsére ebből a zöldségből nem csak főzeléket készíthetünk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl a spenót csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben – írja a Diéta és Fitnesz.

Majszoljuk nyersen

Főként A- és C-vitamin, valamint folsav tartalmának megőrzése érdekében érdemes nyersen rágcsálni a friss zöld leveleket. Nyersen fogyasztva a spenótban található oxálsav meggátolja a vesében és húgyutakban a kőképződést. Ha meleg ételt szeretnénk készíteni belőle, akkor csak pár percig pároljuk, és úgy keverjük a már elkészült ételekhez.

Tudta?

A spenótban található hatalmas mennyiségű kálium képes megszabadítani a szervezetünket felgyülemlett fölösleges folyadéktól is. Így a narancsbőr megszűntetésében is hasznos lehet, és a derekunk körüli úszógumikat is segít gyorsabban eltűntetni.

Egy szuper nyers recept:

Spenótos ital

Turmixgépben keverjünk össze 10 dkg spenótot, egy almát, egy narancsot és egy banánt. Tehetünk hozzá 5 dkg mandulát, vagy más olajos magvat is. Ha túl sűrű az italunk, hígítsuk egy kis vízzel.

Spenótos csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell bőr nélkül
  • 25 dkg fagyasztott spenót (a használati utasítás szerint megfőzve, nedvességtől kinyomva)
  • 8 dkg feta sajt, elmorzsolva (kb. ½ csésze lesz)
  • 12 dkg krémsajt
  • 1 gerezd fokhagyma, összevágva
  • 1/4 tk só (2 felé osztva)
  • 1/8 tk őrölt bors
  • 1 ek olivaolaj
  • Elkészítés:

    1. Melegítse elő a sütőt 200 fokra!

    2. Keverje össze a spenótot, fetát, krémsajtot, fokhagymát és a só felét egy közepes tálban.

    3. Vágjon egy zsebet minden csirkemellre.

    4. Ossza 3 részre a spenótos tölteléket, és sodorja őket egyenként vastag hurkává. Töltse meg a csirkezsebeket 1-1 hurkával. Fűszerezze a tetejét a maradék sóval és borssal.

    5. Melegítse fel az olivaolajat egy tűzálló tálban, és tegye közepes lángra. Helyezze a töltött csirkemelleket a töltelékkel lefelé, és süsse 5 percig, majd fordítsa meg, és a másik oldalát is 5 percig.

    6. Tegye a tűzálló tálat a csirkékkel a sütőbe, és süsse 10 percig. (Ha a csirkemell sokkal nagyobb az átlagosnál, további 2-5 perccel nő a sütési idő.)

    A spenót hatásai:

    – vérnyomás, vérzékenység szabályozó

    – a folsav vörösvértestek képződését segíti

    – antioxidáns, csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

    – B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését

    – csökkenti a vér cukortartalmát

    – javítja a memóriát

    – K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését

    – A-vitamin tartalma a gyulladásokat gyógyítja

    – antibakteriális és gombaellenes

    – magnézium tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket

    – gondoskodik a szemek egészségéről

    – lúgos hatású

     

    Borítókép: illusztráció

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!