2014.11.30. 18:33
Megvan a fűszer, ami serkenti a memóriát!
Csak 1 grammot kell belőle enni reggelire, és 6 órán keresztül hat.
Kurkuma, vagy indiai sáfrányEgy grammnyi kurkuma, vagyis indiai sáfrány elfogyasztása reggelire jelentősen javíthatja a memóriaproblémákkal élők emlékezetét a nap további 6 órájában.
Az Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition weboldala szerint ezt egy ausztrál egyetemi tanulmány állapította meg, miután a cukorbetegséggel összefüggő demenciát vizsgálva részvevői rendszeresen kaptak az indiai sáfrányból.
A kísérleti csoport rövid távú memóriáját összehasonlították a sáfrányt és a placebót kapott páciensek esetében. Mark Wahlquist professzor, a melbourne-i Monash Asia Institute kutatója arra jutott, hogy több mint 6 órán át javult jelentősen a betegek munkamemóriája.
A cukorbetegség – amennyiben gyógyszerei nincsenek megfelelően beállítva – hajlamosabbá teszik a betegeket a memóriavesztésre.
A kurkuma kinézetre olyasmi, mint a gyömbér, sárga színű fűszer, elsősorban Ázsiában kedvelik, az európai konyhában a Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze.
A fűszer hatóanyaga a kurkumium, amelyet a kurkuma 3-6 százalékban is tartalmazhat.
A munkamemória olyan kritikai kognitív képességekben kap szerepet, mint a tervezés, a megismerés vagy az érvelés.
A professzor kiemelte, hogy a felfedezés elsősorban a rendezetlen anagcseréjű és az inzulinellenálló betegek kezelésében játszhat szerepet.