2021.07.23. 20:03
Ez érdekes! Vészjelzést küldött a megtámadott paradicsom
A cím nem egy megkésett áprilisi tréfa: új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Ha például a paradicsom termését hernyó kezdi el majszolni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe, aminek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése.
Forrás: Shutterstock / illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberi idegrendszer idegsejtekből, vagyis neuronokból épül fel, ezek elektromos jelek formájában továbbítják az információkat testünk különböző részeibe. Köztudott, hogy a növényeknek nincsenek neuronjai, vannak viszont szállítószöveteik – farész és háncsrész – amikkel a víz és a tápanyagok szállítását bonyolítják le – írja az Origo.
A legújabb kutatások szerint azonban a szállítószövetek nem csak a növény tápanyagellátását biztosítják, de egyfajta idegendszerként is szolgálnak, jóllehet, ennek részleteit egyelőre nem sikerült megismerni
A növény reagált a támadásra
A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára.
Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, a műszerek az elektromos aktivitásmintázat változását érzékelték. A módosulás mértéke edig nagyban függött a bogyók érettségétől.
„A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat” – idézte a New Scientist tudományos magazin Niemeyer Reissiget.
A szakértők azt is megfigyelték, hogy
a sérült növény még érintetlen bogyóiban és leveleiben megnőtt egy vegyület a hidrogén-peroxid szintje.
Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.
Az eredményeket a Frontiers in Sustainable Food Systems című folyóiratban publikálták.