Rozália többször költözött

2020.06.09. 17:29

Darabokra szedték a szegedi kápolnát

Nincs turista, aki ne csodálkozna rá a szép kis kápolnára, ha eljut a Lechner térre. Hát még akkor hogy csodálkozik, ha megtudja: megszámozott darabokban vitték oda. A mai a Szent Rozália-kápolna harmadik helye Szegeden.

Farkas Judit

A Templom tér 1900-ban, középen a Szent Rozália-kápolna.

Forrás: Fortepan

A csendes Lechner Ödön téren áll a Szent Rozália kápolna, de ez nem volt mindig így. A templomnak ez már a harmadik helye Szegeden, az utolsó költözést a Délmagyarország is követte. Az 1738-as nagy pestisjárvány után az elöljáróság fogadalmat tett, hogy kápolnát építtet. 1739-ben fel is épült a palánki Demeter-templom közelében, a mai Hősök kapuja helyén, vé­­dőszentje a pestiseseket ápoló Szent Rozália lett. Búcsúja Sarlós Boldogasszonykor volt – ol­vastuk a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség honlapján.

A Templom tér 1900-ban, középen a Szent Rozália-kápolna.
Fotó: Fortepan

Az árvíz után költözött

Az 1879-es nagy árvízben megsérült az épület, de nem emiatt kellett költöznie. Az árvíz után a várost több méterrel feltöltöt­ték, a kápolna a Tisza Lajos kör­­út mellett volt, egyik falát a feltöltés szinte teljesen beborította volna. Abból az összegből, amit a világ népeitől kapott a város az új­­jáépítésre, 22 ezer forintot szavaztak meg a Szent Ro­­­­zália-kápolna át­­helyezésére és a Kálvária felépítésére.

Alapkövét 1881. november 20-án tették le, 1882 augusztusára elkészült az épület. „A ked­­­­ves barokk templom, nagy ajtajával szemben a terecske kö­­zepén a Szentháromság-szobor, s tőle délre a Templom tér és a Gizella tér határán a Ro­­zália kápolna” – írta le Móra Ferenc az új állapotot. Az egyszerű eredeti formától eltértek, ki is bővítették a kápolnát, 1883-ban szentelték fel.

Új helyet kellett keresni

1922-ben engedte át a város elöljárósága a görögkatolikus egyházközség használatára a Rozália-kápolnát. Rá két évre biztossá vált, hogy megint költöznie kell a Templom tér rendezése miatt. Négy évig volt szomszédja a még fel nem szentelt dómnak. 1928-ban töltötték fel a Lechner teret, ott szemelték ki az új otthonát. Július 24-én írta meg a Délmagyarország, hogy lebontják a Szent Rozália-kápolnát, és a Lechner Ödön téren építik fel újra. Bár „nehezen bő­­­­víthető ki az egységes kiképzésű, harmonikus építészeti al­­kotás ugy, hogy az ne sértené az esztétikai szempontokat”, az egyházközség szükségletei miatt bővítik is. Szeptember 5-i címünk adja hírül: szeptember tizenötödikén megkezdik a Ro­­zália-kápolna lebontását.

Darabjaira bontották

Lapunk hírei alapján decemberben még zajlott az építkezés. Az épületet darabjaira bontották, és a megszámozott darabokat szállították át a Lechner térre. Az átépítést Ligeti Béla irányította. „(...) Lechner (...) nevét Szeged – legcsunyább tere örökíti meg. Most építik fel ezen a téren a Templom-térről lehordott Rozália kápolnát. Lehet, hogy (...) viszszaad valamit a tér elkallódott szépségéből, mert hát (...) itt valamikor kis erdő volt” – Szeged szépségei­ről szóló december 25-i cikkünk így emlékezett meg a területről, amit akkor töltöttek fel: a háborúban eltűntek a fák.

Februárban már állt a kápolna. 1929. november 17-én szentelte fel Glattfelder Gyula csanádi püspök ünnepélyes keretek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!