Helyi közélet

2024.04.27. 19:21

Román ízek bográcsban, Nagylakon – Galéria

Hagyományos bográcsozásra invitálták Nagylakon a környező települések román önkormányzatait, illetve a helyi lakosokat a művelődési ház udvarára. A jó hangulatú rendezvény házigazdái a község, illetve a helyi román nemzetiség önkormányzata voltak.

Szabó Imre

A főzőversenyen pazar illatok szálltak, a hangulat pedig kitűnő volt. Fotó: Szabó Imre

 Mi nagyon szép lapockát kaptunk, és erdélyi román húsos káposztát főztünk, hiszen még maradt egy kis savanyú káposztánk

 – árulta el Birta Júlia Mihaéla, a makói román önkormányzat elnöke, a 15 fős főzőcsapat vezetője – civilben egyébként szakács – a szombati nagylaki nemzetiségi bográcsozáson. Hozzátette, füstölt szalonnát és kolbászt is raktak bele, illetve hagymát és babérlevelet. Pirospaprika-őrlemény helyett sózott pritaminpaprika-krémet használtak, fűszerként pedig nagyon kevés sót, frissen őrölt borsot és Romániából hozott csombort. Az egészet tejföllel öntötték nyakon.

A helyi művelődési ház udvarán megtartott baráti összejövetelről azt mondta, azért nagyon jó, mert akikkel év közben csak telefonon vagy a interneten tartják a kapcsolatot, azokkal itt személyesen is találkozhatnak. Sokszor régen látott ismerősökkel is. 

A község polgármestere, Bárdos-Kolozsvári Rozália a Délmagyarországnak elmondta, a programnak a határ menti faluban nagy hagyománya van, és ezt mindig a román nemzetiségi önkormányzattal közösen rendezik meg.

 Idén 15 csapat nevezett be a környező településekről; határon túli jelentkezők ezúttal nem akadtak

 – mondta. Hozzátette, a román önkormányzatokból, illetve a hozzájuk kötődő, elsősorban helybeli baráti társaságból álló csoportok mindegyike 5 kilogramm sertéshúst kapott, amelyből aztán kedve és ízlése szerint alkothatott bográcsban. A többi hozzávalót és a fűszereket mindenki hozta magával.

Mint a helyszínen járva tapasztaltuk, mindenki jó hangulatban, az időt kellemes beszélgetésekkel töltve főzött, közben szólt a zene. A finomságok harangszóra készültek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában