Csongrád-Csanád megye

2022.05.02. 11:50

Megkezdődtek az érettségi vizsgák - Galéria

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Különleges napra ébredt hétfő reggel közel 115 ezer végzős diák: megkezdődött számukra az érettségi vizsgaidőszak. Csongrád-Csanád megyében 5300 fiatalért izgulhattak a szülők és rokonok - meg persze saját maguk is, bár mint kiderült, a legtöbben nem az első naptól tartanak a legjobban.

A nap az intézményvezetőknek indult a legkorábban: ők már reggel 6 óra 30 perckor a Kormányhivatalban voltak, hogy átvegyék az iskoláik diákjai számára megfelelő létszámra bedobozolt érettségi lapokat. Az érettségizők idén is a szokásosnál egy órával tovább alhattak: a panédmia idején bevezetett 9 órás kezdést továbbra is megtartották, így míg 3 évvel ezelőtti társaik 8 órakor már a papírok felett görnyedtek, a mostani vizsgázók ebben az időpontban még lelkesen beszélgettek az iskola épületén kívül. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai is az utcán várakoztak.

Sz.rul vagyunk, de büszkén. És talán még sose néztünk ki ilyen jól - adott helyzetelemzést lelki állapotáról egy vidám fiúcsapat. Bár saját bevallásuk szerint jól aludtak, azért mindenki kezében ott volt az energiaital. 

Csak hogy ne ezen múljon a dolog - mosolyogtak. Talán ők vették leglazábban a helyzetet, a legtöbb társaságban ugyanis a magyarról volt szó: még átbeszélték társaikkal, amiben bizonytalannak érezték magukat.

A műfajokat ismétlem át - magyarázta Kókai Alex, miért olvasgatja még mindig a tankönyvét. Néhányan még rajta kívül is fogtak jegyzeteket, a többség azonban már nem érezte ennek szükségét. 

Rögtönzött közvéleménykutatásunkból az is kiderült, a magyar érettségit a legtöbben bemelegítésnek tekintik, és bár akadt, aki az elemzés miatt tartott ettől a vizsgától is, a legtöbben a történelemtől félnek. 

Az kőkemény magolós - mondta Fehér Lili. Többen emlegették még a biológiát is, mint mumus érettségi tárgyat, bár Molnár Amina például úgy vélte, ha azt az ember érti és begyakorolja, emelt szinten sem okozhat nagy meglepetést.

A diákokat fél 9-kor engedték be az iskolába, és amíg ők elfoglalták helyeiket a kijelölt termekben, az intézményvezető, Dobi János kollégáival kibontotta a zárt csomagolásban lévő feladatlapokat és kiosztotta a termek felügyelő tanárainak. 

Mivel megtartottuk a pandémia alatt bevezetett rendszert, hogy csak tízen ülnek egy teremben, összesen 17 helyiségben vizsgáznak a diákjaink - mondta. Közülük egyébként mindössze ketten választották emelt szinten a magyart. Mint megtudtuk, ennél más években sem jellemző a magasabb arány. 

Nem éri meg a diákoknak, mert a szóbeli vizsgán irodalomból és nyelvtanból külön tételsor van, vagyis 20 helyett itt 40 tételt kell megtanulniuk - kaptuk meg rá a magyarázatot.

 

A vizsgán senkinél nem lehetett mobiltelefon és okosóra, ezeket minden diáknak ki kellett tennie az asztalra. A vizsga előtti utolsó 20 percet minden teremben az adminisztrációval és az utolsó tájékoztatásokkal töltötték. Blazovich Péter például a 12 A osztály felügyelő tanáraként arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar érettségi első feladatsorára a tapasztalatok szerint elég szűk szokott lenni az időkeret, így akinek nem sürgős, ne ebben a 90 perceben menjen ki a mosdóba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!