2022.01.15. 08:10
Íme a legfinomabb és legegészségesebb fánk receptje
Illusztráció: Imre György/MW
Fotó: Imre György
A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig – idén március 2-ig –, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik, amelyek elmaradhatatlan csemegéje a fánk. A finomságnak számos változata létezik, azonban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közzétett egy energiaszegényebb, rostban gazdagabb és hozzáadott cukrot nem tartalmazó fánkreceptet, így a mulatság alatt is vigyázni tudunk az egészségünkre és a vonalainkra is.
12 darab elkészítéséhez 210 gramm teljes kiőrlésű liszt, 90 gramm sima búzaliszt, 20 gramm élesztő, 150-250 milliliter 1,5 százalékos langyos tej, 80 gramm cukornak megfelelő édesítőszer, 2 tojássárgája, 10 milliliter rumaroma, 1 csipet só, 40 gramm olvasztott margarin vagy vaj, valamint egy fél narancs vagy citrom héja szükséges.
Elkészítése: felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben (100 milliliter), aztán a maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Amikor szinte kész a tészta, hozzáadjuk az olvasztott margarint. Szobahőmérsékleten 60 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
A mulatság alatt is vigyázni tudunk az egészségünkre és a vonalainkra is.
Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen benne, amelybe egy kis kanál diétás lekvárt teszünk. 160-170 fokra felmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.