A szegedi boszorkányok legendáját kutatják a kiírással

2021.12.09. 12:56

Novellaíró pályázatot hirdetett közösen a Szegedi Nemzeti Színház és a Faktor Terminál

Fiatalok és idősek írásait egyaránt várják a Faktor Terminál és a Szegedi Nemzeti Színház közös Szegedszombat című pályázatára, amelynek keretében a szegedi boszorkányperek legendájának feldolgozását tűzte célul Schermann Márta, Gimesi Dóra és Kállai Ákos. A beküldött pályaművekből az évad második felében hangjáték, színdarab és film is készül. 

Koós Kata

Fotó: Picasa

A Faktor Terminál alkotócsapat Schermann Márta rendező vezetésével évek óta szervez helytörténeti projekteket, amelyek keretében városok, városrészek történetét dolgozzák fel, vegyítve a dokumentum- és a fikciós színház elemeit. Ezek a munkaprogramok mindig a ci­­vil közönség bevonásával tör­­ténnek. 

 

A rendező legújabb célkitű­zése a szegedi Boszorkánysziget legendájának feldolgozása, amely­­hez alkotótársként Gimesi Dó­­ra szegedi származású írónőt és Kállai Ákost, a Szegedi Nemzeti Színház drámapedagógusát kérte fel. A projekt lényege, hogy a szegedi boszorkányperek 1720-as évekbeli, történelmi do­­kumentumait a ma élő helybe­liek emlékeivel, legendáival, történeteivel szövi össze. 

 

– A pályázatra fiatal és idős városlakók novelláit egyaránt várjuk két kategóriában. Egyrészt lehet olyan művekkel pá­lyázni, amelyek dokumentarista formában, történelmi kutatásokra és tényekre alapozva dolgozzák fel az eseményeket, de olyan írásokat is örömmel fogadunk, amelyek alapját családi legenda vagy személyes kö­tődés adja, sőt valós szereplőt megjelenítő, kitalált meséket is várunk. Másrészt pedig nagyon érdekel bennünket, hogy a régmúlt történeteknek vannak-e aktuális vonatkozásaik, így a pályázat másik kategóriájában napjaink boszorkányüldözésének témájában várunk műveket. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy most mit jelenthet a boszorkányüldözés – részletezte Gimesi Dóra. 

 

Az alkotócsapat tagjai jelenleg maguk is gőzerővel végzik a kutatást a Boszorkánysziget múltjára vonatkozóan. A lakossági pályaműveket december 18-ig várják a [email protected] e-mail-címre.

 

– A terv, hogy a beérkezett anyagokból egy olyan egybe­függő történetet szövünk, amelyből hangjátékot készítünk, amelynek szövegét sze­­gediek mondják majd fel. Emellett színdarabot és filmet is készítünk majd, amelyekben a hajdani és a jelenkori szálak reflektálnak majd egymásra – magyarázta az írónő, aki ki­­emelte, szegediként felettébb izgalmas és szép kihívás számára ez a projekt, a sok-sok mozaikdarab, egyéni történet összeillesztése egy kollektív, városi történetté. – Szép és különleges cél szerintem, hogy egy kollektív alkotást hozunk létre, amelyet az egész város a magáénak érezhet.

 

Sok-sok hang és nézőpont jelenhet meg a téma kapcsán, ami talán a legfontosabb, hiszen a mai világból valahogy hiányzik, hogy sok irányból körüljárjunk egy-egy problémát. Aki hangosabban kiabál, rendszerint annak van igaza. A legjobban annak örülnék, ha azt lehetne az elkészült hangjáték, színházi előadás és film kapcsán kiírni, hogy író: Szeged város lakossága – mondta el lapunknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!