Szeged és környéke

2017.11.18. 12:15

120 kiló húsból és 35 kiló vérből készült a reggeli Zákányszéken - Több mint egy tonnányi disznót vágtak le a böllérnapo

Pénteken három, majd szombat reggel további három disznó vesztét okozta a XVI. Zákányszéki böllérnap, amelyen idén összesen 1100 kiló állatot dolgoztak fel. Az esti 600 fős vacsorára 2000 adag töltött káposzta, 120-120 kiló hurka és kolbász, hét bogrács sertéspörkölt készült.

A. T. J.

Három disznót szúrtak le szombat reggel a zákányszéki művelődési ház udvarán a tizenhatodik alkalommal megrendezett hagyományos böllérnapon. A mulatságnak három másik állat látta a kárát, azokat már pénteken feldolgozták, hogy szombat reggel belőlük készüljön a reggeli.

XVI. Zákányszéki böllérnap: Több mint egy tonnányi disznót vágtak - GALÉRIA


Míg a böllérek az állatokat dolgozták fel, az ifjúsági önkormányzat tizenegy tagja a reggelit készítette. Hajdú Imre szakmai irányításával 120 kiló pecsenyét, 20 kiló májat sütöttek, ami mellé még 35 kiló hagymás vér került az asztalra kenyérrel és savanyúsággal.


A vendégszerető helybeliek közben szorgalmasan kínálták pálinkáikat, a helyi állatorvos, Müller Károly gyógynövényes ágyon pihentetett szőlőpálinkáját, egy másik kedves helybeli pedig a bodzából készült főzetét kóstoltatta a vendégekkel és helybeliekkel.


Kivette a munkából a részét idén is a legfiatalabb böllérsegéd, a 11 éves Szalai Kevin, aki édesapjának a hurkához szükséges abalé készítésében segített.


Puskás Istvánné pedig a már pénteken elkészült tepertő felhasználásával sütött isteni pogácsát, ami miatt szombat éjjel fél kettőkor felkelt, hogy három kiló lisztből frissen készíthesse a finomságot. Így szombat reggel friss, meleg pogácsával kínálta a vendégeket.


Fődi József főböllértől megtudtuk, az esti 600 fős vacsorára 2000 adag töltött káposzta 120-120 kiló hurka és kolbász és hét bogrács sertéspörkölt készült. – Egy mangalicát és négy magyar nagy fehér sertést vágtunk, összesen 1100 kiló malacot dolgoztunk fel – mondta a főböllér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!