2017.11.18. 12:15
120 kiló húsból és 35 kiló vérből készült a reggeli Zákányszéken - Több mint egy tonnányi disznót vágtak le a böllérnapo
Pénteken három, majd szombat reggel további három disznó vesztét okozta a XVI. Zákányszéki böllérnap, amelyen idén összesen 1100 kiló állatot dolgoztak fel. Az esti 600 fős vacsorára 2000 adag töltött káposzta, 120-120 kiló hurka és kolbász, hét bogrács sertéspörkölt készült.
Három disznót szúrtak le szombat reggel a zákányszéki művelődési ház udvarán a tizenhatodik alkalommal megrendezett hagyományos böllérnapon. A mulatságnak három másik állat látta a kárát, azokat már pénteken feldolgozták, hogy szombat reggel belőlük készüljön a reggeli.
Míg a böllérek az állatokat dolgozták fel, az ifjúsági önkormányzat tizenegy tagja a reggelit készítette. Hajdú Imre szakmai irányításával 120 kiló pecsenyét, 20 kiló májat sütöttek, ami mellé még 35 kiló hagymás vér került az asztalra kenyérrel és savanyúsággal.
A vendégszerető helybeliek közben szorgalmasan kínálták pálinkáikat, a helyi állatorvos, Müller Károly gyógynövényes ágyon pihentetett szőlőpálinkáját, egy másik kedves helybeli pedig a bodzából készült főzetét kóstoltatta a vendégekkel és helybeliekkel.
Kivette a munkából a részét idén is a legfiatalabb böllérsegéd, a 11 éves Szalai Kevin, aki édesapjának a hurkához szükséges abalé készítésében segített.
Puskás Istvánné pedig a már pénteken elkészült tepertő felhasználásával sütött isteni pogácsát, ami miatt szombat éjjel fél kettőkor felkelt, hogy három kiló lisztből frissen készíthesse a finomságot. Így szombat reggel friss, meleg pogácsával kínálta a vendégeket.
Fődi József főböllértől megtudtuk, az esti 600 fős vacsorára 2000 adag töltött káposzta 120-120 kiló hurka és kolbász és hét bogrács sertéspörkölt készült. – Egy mangalicát és négy magyar nagy fehér sertést vágtunk, összesen 1100 kiló malacot dolgoztunk fel – mondta a főböllér.