Szeged és környéke

2016.04.13. 10:50

Zsigmond Vilmosnak állítana emléktáblát

Szeged - Az újév napján elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos szegedi szülőházára szeretne emléktáblát Péter László irodalomtörténész. A város és a múzeum segítségére is számít.

Salánki Zsófia

– Szeretném, ha június 16-án lepleznénk le az emléktáblát a Dobó utca 41.-ben, mert azon a napon van Zsigmond Vilmos születésnapja – mondta lapunknak az Oscar-díjas operatőr szegedi szülőháza előtt állva [namelink name="Péter László"] szegedi irodalomtörténész, helytörténész, nyelvész, folklorista és bibliográfus, Szeged díszpolgára. Hozzátette: Botka László polgármesternek is küldött levelet, most az ő válaszát várja. Úgy gondolja, ha a város nem partner a kezdeményezésében, akkor gyűjtést kell rendezni a költségek fedezésére.


– Zsigmond Vilmos 1930-ban született, így már csak azt kell megtudnom, hogy ez a ház az eredeti, vagy már 1930 után építették – mesélte az irodalomtörténész, aki azt is megosztotta velünk, hogy nemcsak emléktáblát, de kiállítást is szeretne az operatőr hagyatékából. Szerinte a Móra Ferenc Múzeumnak fel kellene vennie a kapcsolatot Zsigmond Vilmos özvegyével és gyermekeivel, hogy a segítségükkel megnyissák a tárlatot.

 

 Péter László irodalomtörténész a Dobó utca 41. előtt. Itt született Zsigmond Vilmos, a város díszpolgára. Fotó: Frank Yvette

Péter László irodalomtörténész a Dobó utca 41. előtt. Itt született Zsigmond Vilmos, a város díszpolgára. Fotó: Frank Yvette

– Úgy vettem észre, hogy a szegediek nem igazán ismerik a munkásságát, pedig nem sok Oscar-díjas szaladgált a város utcáin. Esetleg akkor olvastak róla, amikor megkapta a díjat, vagy akkor, amikor díszpolgárrá avatták. A kiállításnak nincs határideje, az emléktábla viszont jó lenne, ha elkészülne a születésnapjára. Fontos, hogy megőrizzük nagyjaink emlékét – fogalmazott Péter László.


 Szeretné megszólaltatni azokat is, akik jelenleg a Dobó utca 41.-ben laknak, hogy tudnak-e róla, ki élt ott, hátha vannak még, akik ismerték az operatőrt. Péter László hangsúlyozta: a városnak több adóssága is van ezen a téren, több olyan szegedi személyiség is van, akik megérdemelnék, hogy emléktáblát kapjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!