Szeged és környéke

2014.01.12. 19:45

Fetter Ferencné: nem válok meg tőlük, ezek az én kölkeim

Szeged - Messze földön híresek a szegedi Fetter Ferencné, Marika néni hímzései. Azt mondja, el sem tudja képzelni, hogy unatkozzon, amikor ilyen hálás elfoglaltsága lehet.

Dombai Tünde

A békés megyei népművészeti egyesület konferenciájára szegedi subamintát hímez pirossal Fetter Ferencné, Marika néni (83). Az asztalterítőt és a -kendőket befejezte, a függöny van hátra. Megmutatja, a múzeumban látott színes mintát fogalmazta újra, most ezért van oda. Máskor meg másért, amihez éppen hozzáfog. Merthogy – a szegedi alkotóház híján – a békési nyári táborban megtanult mindent a szövéstől a hímzésig, a csipkeveréstől a tojásfestésen, fonáson át a csuhézásig. Vagyonokat kereshetett volna, ha eladja az alkotásait, de nem, Marika néni mind megtartja egytől egyig. – Nem válok meg tőlük, annyira a szívemhez nőttek, úgy szoktam mondani, ezek az én kölkeim – meséli a ragaszkodásáról. A ládafiában katonás rendben őrzi az utóbbi negyven év termését. A történeti textíliákat, amelyek híven őrzik egyes tájegységek hagyományait, az egy színnel újragondolt saját tervezésű mintáit és a fehérrel kivarrt párnákat, terítőket, amelyek apátfalvi, makói, maroslelei motívumokat elevenítenek fel.

Fetter Ferencné hímzéseit távoli országokban is ismerik. Fotó: Frank Yvette

Fetter Ferencné hímzéseit távoli országokban is ismerik. Fotó: Frank Yvette
– 48 évesen özvegyültem meg, akkorra a gyerekeim felnőttek, így fordultam a kézimunkázás felé. Előtte pénztárosként dolgoztam. A családi hagyományhoz nyúltam vissza, és a háziipari szövetkezetben csiszoltam tovább a hímzéstudásomat. Szőregi parasztcsaládban nőttem fel, édesanyám a háziipari szövetkezetnek dolgozott be, tőle sokat ellestem. Heten voltunk testvérek, én voltam a második, akkor már én tanítgattam a kicsiket – mondja a kézügyessége gyökereiről. – Amikor egyedül maradtam, a hímzés megnyugtatott, mert minden eszem, gondom azon van, milyen lesz, ha befejezem. El sem tudom képzelni, hogy unatkozzak, ha ilyen csodálatos elfoglaltságom lehet. Nagyon szeretem a vásárhelyi hímzéseket: a napos, a félrózsás, madaras, kelyhes, makkos, pávaszemesből is varrtam ki többféle barnás rózsaszín párnát, terítőt. Ennél olyan speciális öltéssel dolgozunk, hogy gyakorlott szemmel rögtön észre lehet venni, ki nem varrja tökéletesen. Most is tanítgatok fiatalokat és idősebbeket, aki csak megkér rá, ha kell, telefonon magyarázom el a fogásokat. Minden darabomra ráírom, melyik tájegység milyen mintájával készült, hogy az utókor is tudja.

Ha eladásra nem is, ajándékba készít munkákat Fetter Ferencné. A békési nemzetközi táborból maradtak meg régi kézimunkás kapcsolatai román, szlovák és orosz asszonyokkal. Jelenleg egy finn szövőnőnek hímez terítőt bordóval és aranyszállal, ennek a motívumait egy úrasztali terítő mintája alapján tervezte meg. De felkeresik amerikaiak, amerikai magyarok, sőt japánok is, hogy láthassák a kincseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!