Szeged és környéke

2013.07.24. 21:16

Gubik Petra: reménykedtem, hogy egyszer megtalál egy igazán nagy szerep

Szeged - Scarlettként debütál pénteken a szegedi szabadtéri következő premierjén a békéscsabai Jókai Színház 23 éves színésznője, Gubik Petra. Háromfordulós castingon választották ki az Elfújta a szél főszerepére.

Hollósi Zsolt

– 11 éves lehettem, amikor pedagógus édesanyámtól először hallottam, hogy az Elfújta a szél milyen szép történet. Később együtt néztük meg a filmet. Anyukám azt mondta: szeretne egyszer Scarlett szerepében látni a színpadon. Elolvastam a regényt is, nemrégiben pedig újra megnéztem a filmet és a musical francia előadását. A mi Elfújta a szelünk persze kicsit más lesz. Most az a legnagyobb kihívás: a szerep ívét két felvonáson keresztül végig tudjam vezetni úgy, hogy a nézők számára ne legyen egysíkú. Scarlett rettentően összetett, színes egyéniség. Szenvedélyes, teli van érzelmekkel, és folyamatosan jár az agya, érzelmileg sérült ember, kicsit zombi. 16 éves lányként találkozunk vele a darab elején, a végére pedig kétszeres özvegy, felnőtt nővé érik. Úrilánynak nevelt ír nő, nagyon önfejű, mindig viszi a vére. Szeretném sok-sok színből felépíteni, megmutatni ezt az izgalmas karaktert! Scarlett bennem van, magamból, a saját élettapasztalat-csíráimból tudom felépíteni a szerepet – vallja [namelink name="Gubik Petra"].

Háromfordulós castingon választotta ki a Budapesti Operettszínház Gubik Petrát a Presgurvic-musical, az Elfújta a szél főszerepére. Fotó: Segesvári Csaba

Háromfordulós castingon választotta ki a Budapesti Operettszínház Gubik Petrát a Presgurvic-musical, az Elfújta a szél főszerepére. Fotó: Segesvári Csaba

Édesanyja izgul helyette

– Anyukám minden bemutatómat helyettem is végigizgulja. Nem vagyok lámpalázas típus, az adrenalinbomba ellenére is higgadtan, csak a szerepemre koncentrálok. Én szoktam anyukámat is nyugtatgatni: tudom a szerepet, nem fogom elfelejteni a szövegemet. Amikor kicsi voltam, sokszor bejött próbákat nézni a színjátszó körbe, de amióta profi színházban dolgozom, már nem teheti meg, így nem tudja, mi fog történni a színpadon, ezért még jobban izgul – meséli Petra, aki augusztus végén Békéscsabán kezdi A montmartre-i ibolya próbáit. Kálmán Imre operettjében Violettát alakítja majd. – Az is hatalmas kihívásnak ígérkezik, mert az lesz az első operettprimadonna szerepem.

A békéscsabai Jókai Színház 23 éves színésznője az X-Faktor és a Megasztár válogatóiról is ismerős lehet a közönségnek. Mindig színésznek készült, de nem vették fel a színművészetire, ezért szülei kérésére sebész bátyját követte a Debreceni Egyetemre, persze nem az orvosi, hanem a bölcsészkarra. Januárban államvizsgázik néprajz–muzeológia szakon.

Scarlett szerepére meghallgatást hirdetett az Operettszínház – háromfordulós castingon választották ki.

– Mindig reménykedtem, hogy egyszer majd megtalál egy igazán nagy szerep. Békéscsabán is játszottam már főszerepeket, de azt gondolom, a Szegedi Szabadtéri Játékokon négyezer ember előtt, egy magyarországi bemutatón főszerepet alakítani egyedülálló feladat és nagy megtiszteltetés. Ez az első produkció, amelyben a Budapesti Operettszínház remek csapatával dolgozom. Rengeteget tanulok a tapasztaltabb kollégáktól, a rendezőnktől és [namelink name="Kerényi Miklós Gábor"] direktor úrtól is. A Dóm térnek olyan fantasztikus kisugárzása van, hogy itt minden előadás nagy élményt jelentett számomra, amelyet korábban láttam. Békéscsabáról sokszor átjöttünk, mert mindig figyeltük, hogy mi történik Szegeden, hiszen a szakma krémje nyaranta itt dolgozik. Várom a pénteki premiert, szeretnék valami olyat nyújtani, amivel önmagamhoz méltón mutatkozhatom be – mondja Petra, aki örült, amikor megtudta, hogy Vágó Zsuzsi a másik Scarlett. Figyelemmel követte operettszínházi kolléganője pályáját, megtiszteltetésnek tartja, hogy vele párhuzamosan játszhatja a szerepet.

Gubik Petra Scarlett jelmezében a Dóm téri próbán. Fotó: Segesvári Csaba

Gubik Petra Scarlett jelmezében a Dóm téri próbán.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem volt még olyan szerepem, amelyhez 12 ruhám lett volna. Roppant gyorsan kell öltöznöm. Van olyan is: épphogy kilépek a takarásba, már vetem is le a ruhát, és adják rám a következőt. Olyan is van, amikor egyszerre három jelmez van rajtam. Az utcai viselet alatt hordom a gyászruhát, azalatt pedig a menyasszonyit. Amikor felgyorsulnak az események, villámgyorsan kell váltanom. [namelink name="Velich Rita"] csodálatos ruhákat alkotott, korban és stílusban is remekül eltalálta Scarlett jelmezeit. Mindegyiket magaménak érzem, ez sokat segít a szerepformálásban is. A zöld függönyből készült nevezetes ruha a kedvencem, abban éneklem a legkedvesebb dalomat, amelyben a legmeghatározóbb mondat elhangzik: „Menj, menj tovább, itt a perc, most muszáj!" Bár sokszor lehúzó posvány, halál, szegénység vesz körül bennünket, mégis talpra kell állnunk, mennünk kell tovább, máskülönben nem jutunk előbbre. Fontos üzenete ez is a darabnak! Talán nem mindig helyesen cselekszünk, de lehetnek olyan helyzetek, amikor nem is lehet józanul ítélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!