Hirdetés

2 órája

A megújuló energiaforrások hatékony alkalmazása otthon

A mai világban már nem kérdés, hogy egyre nagyobb szükség van a megújuló energiaforrások használatára. A fosszilis energiahordozók folyamatosan csökkennek, ráadásul a környezetnek sem tesznek jót. Ezzel szemben, a megújuló energiák meglehetősen környezetkímélők. Mi több, gazdasági szempontból is előnyösebbek, hiszen a folyamatos újratermelődés miatt olcsóbban hozzájuthatunk.

PR cikk

Forrás: energoptimo.hu

Merthogy, a megújuló energiaforrásokat mi magunk is hasznosíthatjuk otthonainkban. Ezzel hatalmas lépést tehetünk a fenntarthatóbb jövő felé, és a rezsi kiadásokat is jelentősen csökkenthetjük. A fejlődő technológiának köszönhetően újabb és újabb megoldások adódnak, amik segítenek a zöld energia alkalmazásában. Nézzük meg, hogy jelenleg milyen lehetőségeink vannak!

Napenergia

A megújuló energiaforrások közül a napenergia az, amelyet a legkönnyebben hasznosíthatunk otthon. Szerencsére Magyarországon viszonylag sok a napsütéses órák száma, így rendkívül jövedelmező lehet egy napelem rendszer telepítése. A napelemes rendszer segítségével elektromos árammá alakíthatjuk a napenergiát.

A rendszer hatékony működésének azonban van néhány feltétele. Először is, fontos az alapos tervezés. A napelemes rendszer csak akkor képes elegendő energiát termelni, ha megfelelő típust és méretet választunk. A választáshoz érdemes szakemberek segítségét kérni. A nagyobb napelemes cégek, így az EnergOptimo Kft. is vállalja az előzetes helyszíni felmérést, és csak utána ad árajánlatot.

Az árajánlat általában tartalmazza a rendszer telepítési költségét. Ez azért hasznos, mert nem igazán járnánk jól, ha egyedül próbálnánk meg telepíteni a rendszert. Csak a szakszerűen telepített napelemes rendszer nyújtja azokat az előnyöket, amiért megéri beruházni rájuk. Ráadásul, a cégek vállalják az általuk telepített rendszerek utólagos felügyeletét is.

És, hogy mire jó a napenergia? A napenergiából elektromos áram lesz, ami képes ellátni egy teljes háztartás szükségleteit. Ehhez persze szükség van energia tárolókra, hiszen a napelem működése nem egyenletes. A hibrid és a szigetüzemű napelemes rendszer egyaránt előnyös megoldást jelent, így ugyanis függetlenedhetünk a szolgáltatótól.

A közüzemi hálózatból vételezett áram egyre drágább, és ezeket az árakat tovább növelik a gazdasági és politikai krízisek. Ráadásul, a központi hálózaton nem egyszer előfordulhat áramszünet. A saját tárolóval rendelkező napelemes rendszerek kiküszöbölik ezt a problémát.

Geotermikus energia

Meglepő lehet, de már a geotermikus energiát is hasznosíthatjuk háztartási szinten. A geotermikus rendszerek lényege, hogy a föld mélyén rejlő hőenergiát hasznosítják, amely hatékonyan alkalmazható fűtésre és hűtésre.

A háztartások fűtéséhez geotermikus hőszivattyút használnak, ami a talaból, vagy a talajvízből nyeri ki a hőt. A hő kinyeréséhez szükséges szondákat és kollektorokat vízszintesen és függőlegesen is elhelyezhetjük. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Lássuk csak, miről is van szó!

A vízszintesen elhelyezett szondák és kollektorok hatalmas területet foglalnak el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legalább háromszor akkora területet kell befedni a csövekkel, mint amekkora területet fűteni szeretnénk. Vízszintes elhelyezés esetében a külső hőmérséklet erősen befolyásolja a kinyerhető energia mennyiségét, ezért ingadozó eredményre kell számítani.

A szondák függőleges elhelyezése viszont engedélyköteles, ugyanis 50-100 méteres mélységbe kell leásni. A talajból nyert hőt egy zárt szivattyúrendszer juttaja a lakásba, a csöveken keresztül. A lakásból a hideg levegő visszakerül a földbe. Ezt a folyamatot meg is lehet fordítani, így nyáron a geotermikus energia hűtésre és is alkalmas.

A geotermikus energia használatának legnagyobb hátránya, hogy elég magas a bekerülési költsége. Ezt azonban úgy kell felfogni, mint egy hosszú távú befektetés, mivel az ár többszörösen is megtérül. Az sem túl előnyös, hogy a geotermikus fűtési rendszert elektromos árammal működtetik, habár a havi megtakarítás még így is eléri az 50%-ot. Ha viszont napelemmel kombináljuk, még hatékonyabb lesz az otthoni zöld energia felhasználásunk.

Energiahatékony otthon kialakítása

A megújuló energiaforrások azonban mit sem érnek, ha nem vigyázunk rájuk. A zöld energiák használata mellett az energiahatékonyság növelése is kulcsfontosságú. Vagyis, csak akkor vehetjük igazán hasznát a megújuló energiaforrásoknak, ha korszerűsítjük otthonunkat, és fenntarthatóbbá tesszük.

Az energiatakarékosság első lépése a szigetelés korszerűsítése. A régi, kevésbé hatékony szigetelésű házakból az energia hipp-hopp elillan. Hiába használunk napenergiát, vagy geotermikus energiát a fűtéshez, ha a rosszul szigetelt falakon azonnal távozik a hő.

Nagyon fontos tehát, hogy a ház falait, a tetőt, de még a padlót is kellőképpen szigeteljük. A felújítás vonatkozik a nyílászárókra is. Szükség esetén cseréljük le az ablakokat és az ajtókat is, és válasszunk olyan típusokat, amelyek jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A háztartási berendezéseket is érdemes felülvizsgálni, és lecserélni a régi, energiazabáló gépeket. A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy olyan eszközöket válasszunk, amelyek A+ energiahatékonyságú besorolásba tartoznak. Így biztosíthatjuk, hogy nem fogyasztanak több energiát a szükségesnél. Az égők esetében törekedjünk LED égők használatára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában