IPU ünnepi ülés

4 órája

Kövér László: a politikának a halál helyett az élet szolgálatába kell állnia

A háborúkkal terhelt mai világpolitikában a 135 éve alapított Interparlamentáris Unió (IPU) akkor őrizheti meg politikai súlyát, ha a béke elérése érdekében továbbra is a párbeszéd intézménye marad – hangsúlyozta Kövér László házelnök az IPU ünnepi ülésén kedden az Országházban, írja az MTI.

MW

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az Interparlamentáris Unió ünnepi ülésén az Országházban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az Országgyűlés elnöke felidézte az IPU 1896-os budapesti ülésének béke mellett kiálló zárónyilatkozatát, kiemelve, hogy a világ közvéleménye ma is békét akar, a békéhez pedig ma is elengedhetetlen a szemben álló felek közötti párbeszéd.

KÖVÉR László
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a 135 éve alapított Interparlamentáris Unió ünnepi ülésén az Országházban 2024. október 8-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Értékelése szerint a regionális háborúkkal és a nukleáris világháború veszélyével terhelt mai világpolitikában a 135 évvel ezelőtt alapított IPU rendkívül időszerű és korszerű nemzetközi politikai szervezet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az IPU akkor őrizheti meg a politikai súlyát és jelentőségét, ha megőrzi a képességét arra, hogy a 21. századi világpolitikában is a párbeszéd intézménye legyen.

Azok a nemzetközi szervezetek ugyanis, amelyek a háborús érdekek és ideológiák miatt elveszítik ezt a képességüket, hitelességi, majd legitimitási válságba kerülnek – figyelmeztetett Kövér László, megjegyezve, hogy pontosan ezt tapasztalják a jelenlegi nemzetközi politikában.

Úgy vélte: bár a világ közvéleménye, a választópolgárok elsöprő többsége békére vágyik, nem könnyű ma politikusként szavakban és tettekben a béke oldalára állni. Ezt – folytatta – a béke iránt elkötelezett felelős magyar politikusok különösképpen tudják és érzik. Szerinte ez azért nem könnyű, mert a 20. századi írástudók árulása után a 21. század a politikusok árulásának veszélyét hordozza magában.

Úgy vélte: a világpolitikában eddig a politikusok alapvetően mindig a békét méltányolták és hirdették, miközben néha a háborút cselekedték. Ha azonban a politikusok elárulják választóikat, akkor fennáll a veszélye, hogy a háborút nemcsak szolgálni, hanem már méltányolni is fogják, azaz a jövőben a béke helyett a háború válhat a politika eszményi eszközévé – fejtette ki.

Hangsúlyozta, hogy a politikusok ezen árulásának mindenképpen ellent kell mondani, mert különben világszerte pokollá válhat az emberek számára az élet. „A politikának a halál helyett az élet szolgálatába kell állnia” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az IPU ennek hasznos és eredményes eszköze lehet.

Kövér László az Országház Delegációs termében tartott ünnepi IPU-ülésen felidézte: Franciaország, Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Libéria, Olaszország és Spanyolország mellett, Magyarország is ott van a világ legrégebbi nemzetközi politikai szervezete, a jelenleg 180 szuverén állam törvényhozásának 46 ezer képviselője által alkotott IPU kilenc alapító országa között, és a magyar Országgyűlés eddig három IPU-világkonferenciának volt házigazdája: 1896-ban, 1936-ban és 1989-ben.

Jelezte: az IPU alapítása óta hozzájárul a globális problémák kezeléséhez, napirendjén folyamatosan szerepelnek olyan témák, mint a fegyveres konfliktusok megelőzése és feloldása, a nukleáris leszerelés, a szegénység felszámolása, a klímaváltozás, a migrációs válság, az emberi jogok biztosítása vagy a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelem.

Tulia Ackson, a Tanzániai Nemzetgyűlés és az IPU elnöke beszédében azt hangsúlyozta: az IPU hisz a konfliktusok feletti párbeszéd erejében, ami ma rendkívül fontos, hiszen olyan globális kihívásokkal kell szembenézni, mint a migráció, a klímaváltozás, a pandémiák és az olyan háborús övezetek, mint Gáza, Libanon, Ukrajna, Szudán és más egyéb területek. Az ellentétes feleket egy asztalhoz leültetni, bátorítani a dialógust, a békét: ez van a mi szervezetünk DNS-ében – fogalmazott.

A magyar és a tanzániai házelnök az IPU ünnepi ülését megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott, amelyet követően Tulia Ackson hangsúlyozta, örömmel várják azt, hogy a két ország kapcsolatait szorosabbra fűzzék a parlamenti együttműködés terén is.

Kövér László köszönetet mondott az IPU elnökének, hogy személyesen is megpróbált részt venni az orosz–ukrán háború tűzszünettel való félbeszakításának elérésében, és abban, hogy megtegyék az első lépést a béke irányába. Emlékeztetett a magyar miniszterelnök békemissziójára is, és hangsúlyozta: ha sok ilyen erő adja össze a maga erőfeszítéseit, akkor előbb-utóbb talán elérik azt, hogy ez a konfliktus, amely az egész világra súlyos következményekkel jár, megoldódjon.

Arra is kitért: Magyarország 2015-ben hirdette meg a déli nyitás stratégiáját, és ehhez egy Afrika-stratégia is társult, amelynek a célja, hogy Magyarország a maga erejével és eszközeivel szerepet vállaljon az afrikai térség stabilizálásában, biztonságosabbá és élhetőbbé tételében, ami a migráció szempontjából is fontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában