Fals adatok

2 órája

Félrevezető közvélemény-kutatással próbálták bizonyítani a Tisza Párt népszerűségét

Olyan kutatással próbálták bizonyítani a Tisza Párt győzelmét az árvízzel kapcsolatos politikai versenyben, amelyben minimum 3 millió, de akár 5 millió magyar véleményét nem vették számításba.

MW

A pontatlan közvélemény-kutatásban minimum 3 millió, de akár 5 millió magyar véleményét nem vették számításba

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Emlékeztetnek: az Opinio Institute vezetője szeptember 25-én mutatott be egy közvélemény-kutatást az ATV-n, amely az árvízi védekezés megítélésével foglalkozott. Bár az ATV direkt külön blokkot szentelt a beszélgetésben arra, hogy részletezze az adatfelvétel módszerét, nem került bemutatásra az a rendkívül 
fontos információ, hogy a megkérdezettek köre nem reprezentálja a magyar társadalmat. Ezáltal

a kutatás azt a látszatot keltette, mintha a teljes magyar társadalom véleményét tükrözné 

írja a Pártpreferencia.hu közösségi oldalán.

Az oldal szerint bemutatott adatok három okból kifolyólag sem reprezentálhatják a magyar társadalmat:

  1. Csak a 16-59 évesek körében felvett adatokat közölték, nem tudni milyen megfontolásból. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy a 60 éves vagy ennél idősebb lakosság véleménye teljes mértékben elhallgatásra került a tárgyalt kérdésekben, amelyek úgy lettek bemutatva az adásban, mintha a teljes társadalom véleményét tükröznék. Ez a gyakorlat igen megtévesztő.
  2. Az adatfelvétel során mellőzésre kerültek mindazok, akik nem rendelkeznek okoseszközzel, amelyen azt az applikációt elérhették volna, ahol a kérdésekre válaszolni lehetett. Ezáltal a társadalom további széles része esett ki a mintavételből.
  3. A szavazók azonosítása során nemcsak a szavazókorú válaszadókat vették figyelembe. A 16 és 17 évesek körében felvett politikai kérdésekre vonatkozó válaszok nem tekinthetőek se pillanatnyilag, se a 2026-os országgyűlési választásokra tekintettel irányadónak, hiszen a 
    válaszadók egy részének még 2026-ban sem lesz választójoga.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában