Sértés

2024.05.30. 08:04

A balliberális oldalon hagyomány, hogy lenézik a választókat (videó)

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők szerint számtalan példával találkozhattunk az elmúlt évtizedben, amikor a balliberális oldal képviselői különböző sértő, megalázó jelzőkkel illették a másként gondolkodókat.

MW

Magyar Péter (b3) a Belügyminisztérium épülete elõtt megtartott demonstráción, Budapesten 2024. április 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Baloldali politikusok rendszeresen fejezik ki lenézésüket a nemzeti tábor képviselői iránt, s arra is számos példa volt, hogy nyilvánosan állatnak titulálták a Fidesz–KDNP szimpatizánsait, akiket számos egyéb becsmérlő jelzővel is illettek. Legutóbb Magyar Péter kihaló állatfajnak nevezte a kormánypárti szavazókat, de az is sokakban idéz kellemetlen emlékeket, hogy Bangóné Borbély Ildikó egykori MSZP-s parlamenti képviselő patkányként hivatkozott a Fidesz támogatóira. Idesorolható Márki-Zay Péter közéleti ámokfutása is, amikor a 2022-es választás kampányában a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjeként trágyával etetett, sötétben tartott gombákhoz hasonlította a jobboldali embereket. A sor hosszan folytatható, ám ennél lényegesebb, hogy nem véletlenszerű esetekről van szó.

– A balliberális oldalon hagyomány, hogy lenézik a választókat. Még a sajátjaikat is, de kifejezetten a politikai ellenfeleiket. Számtalan példával találkoztunk az elmúlt évtizedben, amikor különböző sértő, megalázó jelzőkkel illették a másként gondolkodókat – például állatoknak nevezték őket –, de olykor még nyilvánosan a halálukat is kívánták – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója.

– Azon példák mögött, amikor baloldali politikusok előszeretettel címkéznek másokat dehumanizáló kifejezésekkel, jellemző minták sejlenek fel. Különösen akkor neveznek például állatnak embereket vagy embercsoportokat, ha nem tudnak uralkodni az indulataikon. Akkor is hasonló reakcióval találkoztunk korábban, amikor reménytelen politikai helyzetbe kerültek és kétségbeesésüket az ellenoldal támogatóira vetítették ki. A harmadik szcenárió, ahogy Magyar Péter esetében most is történt, ha a megszólaló a saját hatása alá kerül. Ez utóbbi akkor szokott előfordulni, amikor a politikus hosszasabb okfejtésbe bocsátkozik a nyilvános szereplései alkalmával, belelovallja magát mondanivalójába, majd kiesik a szerepéből és politikushoz méltatlan módon elveszti önkontrollját. Hasonló helyzetekbe keverte magát korábban Márki-Zay Péter is, amikor a közismert vállalhatatlan kijelentéseit tette. 

Valójában Magyar és társai ilyenkor csak azt mondják ki önkéntelenül, amit egyébként is gondolnak 

– fejtette ki Boros Bánk Levente.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a balliberális oldal mindig is elitista volt.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője azt emelte ki, hogy Márki-Zay Péter esetében akkor jelentek meg a szembenálló tábor tagjait gyalázó kijelentések, amikor a felmérések alapján egyre valószínűbbé vált, hogy nem tud győzni a választáson. 

– Ha egy politikus állatnak nevezi a választópolgárok egy beazonosítható csoportját, az túlmegy egy határon – ezt már ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász hangsúlyozta. 

Ifjabb Lomnici Zoltán a nyilvánosan tett dehumanizáló kifejezések büntetőjogi vetületére is rávilágított.

A cikk folytatása ITT olvasható.

Menczer Tamás: a június 9-ei választás tétje háború vagy béke

A június 9-ei választás tétje, hogy háborúba megy Európa vagy béke lesz – jelentette ki a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

Menczer Tamás azt mondta: Európában most már nemcsak háborús, hanem világháborús és atomháborús készülődést látunk.

Egyetlen olyan vezető van, aki képes megvédeni Magyarország békéjét: Orbán Viktor miniszterelnök – hangoztatta a kormánypárti politikus.

Ha minél több békepárti politikust tud küldeni Magyarország Brüsszelbe, és novemberben az Egyesült Államokban a béketeremtésre képes Donald Trump nyeri az elnökválasztást – tette hozzá –, meg lehet fordítani „a háború felé rohanó vonat” irányát.

Ezért arra kérte a magyar embereket, hogy a Fidesz–KDNP-t támogassák a június 9-ei választáson, illetve hogy június 1-én mindenki vegyen részt minden idők legnagyobb békemenetén, amelynek a célja a békepártiak erejének felmutatása.

Kitért arra, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke emberi méltóságában alázta meg választók millióit, amikor a fideszesekről szólva „egy kihaló állatfajtát” említett.

Úgy fogalmazott: „Magyar Péter, aki állatnak nevezett bennünket, pontosan ugyanolyan, mint Bangóné Borbély Ildikó, aki patkánynak nevezett bennünket és (...) Márki-Zay Péter, aki meg trágyával etetett gombának nevezett bennünket”. Ezért mindenkitől azt kérte, hogy június 9-én emlékezzen erre, és adjon rá csattanós választ a szavazáson.

Azt mondta, Magyar Péter barátnőjének az anyja négy évet „csücsült” a börtönben, mert „a bűnbandájával” több mint ezer embert „lenyúltak”, és „elloptak 7 milliárd forintot egy piramisjátékban”. Hozzátette: a Magyar Péter pártját alapító ember pedig köthető ehhez a csalássorozathoz. „Tehát ez egy piramisjátékpárt, a tetején (...) a porszívóügynökkel, Magyar Péterrel”, aki ugyanazt csinálja a támogatóival, mint az „anyósa” az ügyfeleivel, „lenyúlja és átveri őket” – jegyezte meg.

Menczer Tamás szerint nemcsak Magyar Péter, hanem a Tisza Párt európai parlamenti listájának jelöltjei is háborúpártiak. Kollár Kinga azt mondta például, „szégyelli, hogy magyar” és a magyarok „agymosottak” a békepárti álláspontjuk miatt – fejtette ki.

Mind egyformák, „tőről metszett, bevándorláspárti, Soros által irányított, háborúpárti, baloldali figurák”, élükön Magyar Péterrel. Magyar férfiakat és nőket küldenének az ukrán frontra – jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában csütörtökön azt mondta: a háborúpárti brüsszeli többség már arról beszél, hogy „Ukrajnába be kell menni katonával”, beszélnek európai sorozásról, NATO-műveletről. Ez pedig a konfliktus súlyos eszkalációjának veszélyét hordozza – mondta, megjegyezve, ezért kell a békepárti erőket megerősíteni Brüsszelben.

Emlékeztetett: a németek az ukrajnai háború elején még csak sisakokat küldtek, utána már tankokat, illetve felvetették a kötelező sorkatonaság bevezetését. Ez a példa mutatja, hogy aki elindul a háborúpárti úton, soha többé nem tud abból az utcából kijönni – hangsúlyozta.

Azt mondta: a magyar baloldal azért háborúpárti, mert külföldről fizetik őket, és akik fizetik őket, mind háborúpártiak. Ugyanez a kör, a „Bajnai-féle datadatos, céghálós, Soros-féle világ, amely ott volt Márki-Zay Péter mögött is” irányítja Magyar Pétert is – vélekedett.

Szerinte a háborúpártiak nem buta emberek, hanem azért háborúpártiak, mert politikai, illetve pénzügyi hasznot várnak ettől, mert a spekulánsok pontosan tudják, hogy a háborún sokat lehet keresni.

Magyar Péter pedig, aki „agresszív, nárcisztikus ember és nagy hazudozó”, a legnagyobb háborúpárti európai politikus, Manfred Weber pártjához, az Európai Néppárthoz akar csatlakozni. Ugyanis Manfred Weber, a néppárt elnöke világosan beszélt arról, hogy európai sorkatonaság és európai atomfegyver kell – tette hozzá.

Az utolsó önálló döntése az volt Magyar Péternek, hogy lehallgatta a feleségét és hozzávágta a nadrágszíját, attól kezdve ugyanazok irányítják, akik Márki-Zay Pétert irányították – közölte Menczer Tamás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában