2015.08.11. 20:38
Ezért szaladunk a wc-re kávézás után
A kávé mintegy 2000 vegyületet tartalmaz, köztük olyanokat, amelyek felgyorsítják a bélműködést.
Csörög az ébresztőóra, néhányszor benyomjuk a szundit, és mire végre sikerül kikászálódni az ágyból, első gondolatunk egy bögre jófajta kávé körül mozog. Sokaknak ismerős lehet a napi rutin, amely a kávézás után nem sokkal a wc-n végződik.
De vajon mi az oka ennek? Még a tudósok sem teljesen biztosak abban, hogy a kávéban található mintegy 2000 vegyület közül melyeknek van hashajtó hatásuk, de azt tudják, hogy milyen kémiai folyamatok játszódnak le, amikor ezt a hatást tapasztaljuk.
Az bizonyos, hogy kávézáskor megnövekszik a gasztrin és a kolecisztokinin szint. A gasztrin egy gyomorsav-leválasztást fokozó hormon, amelyet a gyomorban és a vékonybélben található G-sejtjek termelnek. A kolecisztokinin az epehólyag ürülését kiváltó peptid, amely szintén hozzájárul a gyorsabb bélműködéshez.
Fontos megjegyezni, hogy egy amerikai felmérés szerint csak a lakosság egyharmada tapasztal hasonló hatást kávézás után.