Olimpia 2024

2024.08.09. 14:06

Ezüstérmes Nádas Bencéék párosa az olimpián!

Szegedi érem a párizsi olimpián: az MVM Szeged VE versenyzője, Nádas Bence Tótka Sándorral alkotott kettőse ezüstérmet nyert a férfi kajak párosok 500 méteres futamában az ötkarikás játékokon.

Nádas Bence olimpiai ezüstérmes!

Fotó: Kovács Tamás

A délelőtti előfutamokból gond nélkül jutott tovább az Eb-győztes páros, Nádas Bence és Tótka Sándor duója a K-2 500 méteres szám fináléjába. A döntőben jó rajtot vettek, és féltávnál a harmadik helyen álltak a németek és az ausztrálok mögött. A német Schopf-Lemke duó elment, ám mögöttük óriási tempót diktált az MVM Szeged VE klasszisa és Tótka Sándor, és végül az ausztrálokat megelőzve a második helyen értek célba.

NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor
Nádas Bence (jobbról) ezüstérmes lett a párizsi olimpián.
Fotó: Kovács Tamás

Nádas Bencéből nem véletlen törtek elő a könnyek a futamot követően, hiszen a szegedi kajakos karrierje során először állhatott olimpiai dobogóra.  A Nádas, Tótka páros a magyar kajak-kenu sport 90. olimpiai érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség 14. dobogós helyezését harcolta ki a párizsi olimpián.

Nádas Bence: Bőgtem-sírtam, nem tudom felfogni

Nem tudom felfogni, bőgtem, sírtam, mindent csináltam. A tegnapi nap után nagyon nehéz volt felállni, de erre csak egy napunk volt. Az önbizalmunk alacsonyan volt, mert nem egy olimpia előtt összeállított négyessel szerepeltünk tegnap, nagyon fájt, hogy egy kétéves melónak ez lett a vége. Nehéz volt innen felállni, köszönöm Sanyinak, Viktornak, hogy egymást erősítettük ebben a helyzetben! Nem hibáztattuk a másikat, ennek pedig egy érem lett az eredménye. Köszönöm a családom és a párom támogatását, mert nélkülük ez nem sikerült volna – összegzett az M4 Sportnak Nádas Bence.

Az olimpia előtt nem sokkal összeült Kopasz Bálint és Varga Ádám a B döntőbe került és ott a hetedik helyen ért célba, így összesítésben 15. lett. A két klasszis versenyzőnek szombaton jön a fő feladata, amikor az tokiói olimpia arany- és ezüstérmeseként lapátolnak majd 1000 méter egyesben. 

Az MVM Szeged VE két kenusa, Nagy Bianka és Kiss Ágnes is döntőben versenyezhetett az olimpián.

A döntőre rendkívül erős mezőny jött össze, így a dobogós helyezés kiharcolása nagyon jó eredménynek tűnt. A Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja kínai páros címvédőként és aktuális világbajnokként versenyzett azzal a tudattal, hogy évek óta veretlen. A spanyol egység volt tavaly a vb-második, a kanadai pedig a vb-harmadik. Utóbbi hajóban térdelt Katie Vincent, aki Tokióban harmadikként végzett testvérével, de most mással evezett. Ugyancsak erős ellenfélnek számított előzetesen az ukrán páros, melyben Ljudmila Luzan másik párral ezüstérmes volt Tokióban.

A rajt után a magyarok a mezőnyben lapátoltak, féltávnál az ötödik-hatodik helyen haladtak az erős hátszeles pályán, de látszott rajtuk, hogy feljebb tudnak zárkózni. A kínaiakat ezúttal sem lehetett legyőzni, az ukránok és a kanadaiak a második-harmadik helyért harcoltak, a magyar hajó pedig 54 századmásodperccel a tengerentúliak mögött ért célba a negyedik helyen – ezzel megszerezve a magyar női kenu legjobb olimpiai eredményét.

Nagy Bianka a vegyes zónában azt mondta, az éremért jöttek az olimpiára.

Hiába vagyunk olimpiai újoncok, a dobogóért jöttünk. Nagyon nagy neveket kellett volna megverni, nem ez volt a realitás, de szerintem így kell kiutazni egy versenyre. Bíztunk abban, hogy esetleg valaki hibázik a nagy nevek közül, de ők nagyon rutinosak és jól megoldották. Nem írtam volna alá előre a negyedik helyet, de úgy gondolom, örülni fogunk majd neki pár hét múlva –  fogalmazott Nagy Bianka.

Semmit nem láttam, csak magunkra figyeltem, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, mert annál többet úgysem tudunk tenni, és szerintem ez sikerült. A szeles, hullámos pályát próbáltuk megoldani, mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez, úgy gondolom, most is sikerült –  nyilatkozott Kiss Ágnes.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!