Volt esélyünk

2024.07.25. 20:38

Jól kezdett a magyar válogatott, de végül vereséget szenvedett a címvédő és világbajnok franciáktól

A magyar női kézilabda-válogatott a rendező és címvédő Franciaország ellen kezdte meg szereplését a párizsi olimpián. Kuczora Csenge vezetésével kiválóan kezdett csapatunk, 5–1-re is vezetett Franciaország ellen, aztán a hazai közönség támogatását is élvező ellenfél fordított. A szünetre háromgólos hazai előnnyel mentek az öltözőbe a csapatok, a második játékrészben pedig ez meg is maradt, noha a magyarok többször egy találatra felzárkóztak.

MW

Párizs, 2024. július 25. Gyõri-Lukács Viktoria, Kuczora Csenge, Papp Nikoletta, Albek Anna és Simon Petra (b-j) a Magyarország-Franciaország mérkőzés után

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A helyszínt ismerve nem meglepő: a lelátón jelentős létszámfölényben voltak a francia szurkolók, a magyar drukkerek több kisebb csoportot alkottak a 7800 férőhelyes aréna lelátóján. A meccs elején a magyar szurkolóknak volt több okuk az örömre: labdaszerzés után Szöllősi-Schatzl Nadine dobta az első gólt.

Magyar szurkolók a Magyarország–Franciaország mérkőzésen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Sőt, a magyarok elléptek 5–1-re, Kuczora Csenge vezérletével, aki három gólt szerzett az első percekben, emellett labdavesztés után nagyszerűen megakadályozott egy francia lerohanást. A labdavesztés utáni gyors visszazárásra szemmel láthatóan nagyon figyelt Golovin Vlagyimir együttese, Klujber Katrin is megakadályozott egy hasonló akciót.

Sajnos a franciák szépen lassan belejöttek, a 19. percben átvették a vezetést (8–9), ezt követően időt is kért a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Nem javult fel a játékunk, de legalább a szünet megtörte a franciák lendületét, a következő percek mindkét térfélen több technikai hibát hoztak – tudósított a Magyar Nemzet.

FÜZI-TÓVIZI Petra
Füzi-Tóvizi Petra (j) és a francia Pauletta Foppa a Magyarország–Franciaország mérkőzésen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az első félidő utolsó öt percére, 13–9-es hátrányban kapust cseréltünk, Böde-Bíró Blanka neve mellett ekkor egyetlen védés sem állt. Sajnos a maradék percekben Janurik Kingáé mellé sem került, a szünetre 15–12-es hátrányban vonult a magyar csapat.

A második félidő is magyar góllal kezdődött, ezúttal Vámos Petra volt eredményes. Janurik is bemutatott néhány védést, majd „kiharcolt” egy kiállítást, Lassource fejbe dobta a magyar kapust.

JANURIK Kinga
Janurik Kinga kapus, miután fejen dobták
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Csapatunk szorosan az ellenfél nyomában maradt, többször is felzárkózott egygólos hátrányba, kiegyenlíteni azonban nem tudott. Győri-Lukács Viktória a mezőny legeredményesebb játékosai közé tartozott hat góljával, a franciák viszont jól használták ki, hogy Golovin a második félidőben úgy igyekezett pihenőt adni a magyar keret egyetlen jobbszélsőjének, hogy védekezésre lecserélte, több gyors gólt is szereztek arról az oldalról.

GOLOVIN Vlagyimir
Vlagyimir Golovin szövetségi kapitány beszél játékosaihoz
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A magyar válogatott nem vallott szégyent, az olimpia esélyese ellen szoros mérkőzéssel kezdett, de a bravúr elmaradt, Franciaország 31–28-ra győzött.

A magyar válogatott vasárnap Brazília, jövő kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, illetve jövő szombaton Hollandia együttesével játszik. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a mérkőzések, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

Golovin: büszkék lehetünk a lányokra

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a jobb csapat győzött, de mindenki büszke lehet a magyar női kézilabda-válogatott játékosaira a címvédő és világbajnok, házigazda franciáktól elszenvedett 31-28-as vereség után, a párizsi olimpia nyitófordulójában.

Bármennyire is vereség lett a vége, büszkék lehetünk a lányokra. Amire készültünk, az az elején nagyon működött, utána a túloldalon elég sokat cserélt a kolléga, amit mi kevésbé hatékonyan tudtunk megoldani. Ezekben a periódusokban nagyon bizonytalanok voltunk, de hatvan percen keresztül egyetlen pillanatig sem adtuk fel

 - nyilatkozta a vegyes zónában a szakember.

Hozzátette, hogy az öltözőben elmondta, a legfontosabb, hogy a mérkőzés csak a végén dőljön el: "Ez megtörtént, hiszen öt perccel a vége előtt még teljesen nyitott volt a találkozó. A mai napon a jobb csapat győzött, de mi mindent megtettünk."

"A spanyolok tudásuk alatt teljesítettek. Ambrosnál a védekezés a kulcs, ami most átjáróház volt. A brazilok lejátszották, amit tudnak, ráadásul egy elképesztő kapusteljesítmény volt mögöttük. Nekünk folytatni kell azt a játékot, amit ma játszottunk, és akkor sikeresek leszünk" - jegyezte meg a szövetségi kapitány.

A hat gólt szerző Győri-Lukács Viktória azt mondta, hogy egy "nagyon pici kis extra" hiányzott a teljesítményükből: 

Ez volt az első meccsünk az olimpián, minden világversenyen az az egyik legnehezebb. Hogy ők ennyire örültek a végén, azt jelenti, hogy mi jól dolgoztunk

 - nyilatkozta a szélső, aki kicsit sántikálva fejezte be a mérkőzést.

"Egy ütközésnél összetérdeltünk az egyik franciával, de szerencsére nincsen semmi komoly probléma" - mondta Győri-Lukács.

Tudtuk hogy nem lesz könnyű. Úgy gondolom, hogy van bennünk több, de azt sem mondanám, hogy katasztrófa volt, mert közel voltunk, végig meccsben tartottuk magunkat. Persze a végén nem sikerült fordítanunk, de azt hiszem, ebből a mérkőzésből fogunk tudni meríteni és szerintem több is van ebben a csapatban

 - nyilatkozta az MTI-nek Klujber Katrin. - "Van, akinek ez az első olimpiája, ráadásul ez volt az első mérkőzésünk, mindenkinek meg kellett éreznie a körülményeket. Nagyon jó hangulat volt, nagyon jó volt itt játszani, de több van még ebben."

A Ferencváros jobbátlövője beszélt arról is, hogy a remek kezdés után több hiba is becsúszott a csapat játékába támadásban és védekezésben is, ezért tudtak visszazárkózni, majd fordítani a franciák.

"Néha szerencsénk sem volt és kifelé pattant néhány labda, de én mindenkin azt láttam, hogy nem hajtotta le a fejét akkor sem, amikor nem sikerült egy-egy dolog. Küzdöttünk végig és készülünk a következő mérkőzésre" - hangsúlyozta Klujber, aki sokáig nem tudott kapuba találni, a második félidő elején pedig hetest rontott, azt követően viszont megrázta magát és négy góllal zárt. "Az elején taktika is volt valamilyen szinten, hogy a bal oldalon tudunk helyzeteket kialakítani, egy-két kapura lövésem volt, ami nem sikerült, aztán jött Niki (Papp Nikolett) és voltak helyzetei, amiket gólra váltott, aminek nagyon örültem. A kihagyott hetes viszont jobban felbosszantott és utána sikerültek az átlövéseim."

Az első félidő végén beállt és a meccset négy védéssel záró Janurik Kinga úgy látta, hogy azért nem sikerült fordítani a második félidőben, mert hagyták, hogy a franciák azt játsszák, amiben nagyon jók.

"Nagyon sajnálom, mert ahogy elkezdtük a mérkőzést, az fantasztikus volt. Azzal tisztában voltunk, hogy a nyitómeccs a házigazda ellen nagyon nehéz lesz, és nem tudunk annyi góllal elmenni, hogy biztosak lehetnénk a győzelemben. A második félidőben összeállt a védekezés és jöttek a bravúrok is, de aztán amit megbeszéltük, hogy az erősségük és nem engedjük, hogy szétfussanak minket, az sikerült nekik és ezzel vertek meg minket. Sajnálom, mert ebben sokkal több volt" - értékelt Janurik Kinga, aki a fejét ért lövést - mint mondta - "megérezte", de a legfontosabb, hogy védte a lövést. - "Ha minden meccsen legalább egyszer fejjel kell védenem és nyerünk, akkor ezt bármennyiszer megteszem."

Kiütéses brazil siker és biztos holland győzelem a magyar női kézilabdázók csoportjában

A holland válogatott a papírformának megfelelően 34–31-re legyőzte az angolai csapatot a párizsi olimpia női kézilabdatornájának magyar érdekeltségű csoportjában.

A holland Bo van Wetering ünnepel, miután gólt lőtt a Hollandia-Angola mérkőzésen
Fotó: Mohamed Badra / Forrás: MTI/EPA

Az afrikai együttes az első félidőben remekül tartotta magát, az esélyesebb európai riválisa csak a második játékrészben tudott ellépni. A hollandok két legeredményesebb játékosa Estavana Polman és a ferencvárosi Angela Malestein volt nyolc-nyolc találattal.

A magyar érdekeltségű csoport másik mérkőzésén a brazil válogatott 29-18-ra legyőzte a spanyol csapatot.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO brazil játékosa, Bruna Almeida de Paula hat góllal járult hozzá a sikerhez. A spanyolokat a korábban Győrben és a magyar válogatott élén is dolgozó Ambros Martín irányítja.

Bruna Almeida de Paula hat góllal járult hozzá a sikerhez
Fotó: Aris Messinis / Forrás: AFP

A brazilokkal vasárnap, a spanyolokkal jövő csütörtökön találkozik Golovin Vlagyimir magyar válogatottja, amely 19 órától a házigazda, címvédő és világbajnok Franciaország ellen kezdi meg szereplését. A hatos első négy csapata jut a negyeddöntőbe.

B csoport eredményei:

Hollandia–Angola 34–31 (19–18) 

Brazília–Spanyolország 29–18 (15–10)

Mobilvécék olimpiája lesz a párizsi ötkarikás játékok?

A rafinált franciák kifundálták: az ötkarikás játékokon kevesebb lesz a „megtermelt” szennyvíz mennyisége. 

Ugyanis a közel nyolcezer néző befogadására alkalmas 6-os számú pavilonban, amely a csoportkörben a női-és a férfi kézilabdatorna otthona, egész egyszerűen elfelejtették biztosítani a nézők számára az illemhelyeket. Pontosabban épített nincsen, egy-egy sarokban egy-két mobil vécé áll a drukkerek rendelkezésére. Nem csoda tehát, hogy kígyózó sorok várnak bebocsáttatásra, s miközben idegeskednek, lemaradnak a lényegről: a játékról, az olimpiáról – írja a Mandiner.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!