Makó és környéke

2019.08.04. 15:03

Kitüntették a makói máltaist, aki az édesanyjától vette át a stafétát

Fejes László-díjat kapott nemrégiben negyedszázados önkéntes munkájának elismeréseként a Máltai Szeretetszolgálat makói csoportjának első embere, Kómár Mátyás. Fiatal kora óta hivatásának tekinti, hogy segítsen a rászorulókon - egyébként, bár bölcsészdiplomái is vannak, civilben patikusasszisztens és autóstalálkozók egyik szervezője.

Szabó Imre

– Az, hogy segíteni kell a rá­­szorulókat, nálam családi örök­­­ség, hiszen édesanyám volt a Máltai Szeretetszolgálat ma­­kói csoportjának vezető­­je a kilencvenes évek elején – emlékezik a 44 esztendős Kómár Mátyás, akit nemrégi­ben Fejes László-díjjal tüntettek ki. A karitatív szervezet dél-alföldi régiója által idén alapított díjnak ő az egyik első kitüntetettje; azért kapta, mert negyedszázada vezeti a makói csoportot – az önkéntes munkát egyébként még az ifjúsági csoportnál kezdte.

Gyűlnek az adományok a szeretetszolgálatnál. Ruhaneműn kívül bútorokra és élelmiszerekre is szükségük lenne. FOTÓ: KARNOK CSABA

Gyűlnek az adományok a szeretetszolgálatnál. Ruhaneműn kívül bútorokra és élelmiszerekre is szükségük lenne. FOTÓ: KARNOK CSABA

A máltais csoportot a 90-es évek elején Katona atya kezdte szervezni. Az akkori tagok kö­­zül már kevesen élnek, újak pedig nemigen csatlakoztak, így a létszám már tíz fő alá fo­­gyatkozott. Alkalmi segítő­­ik azért szerencsére gyakran vannak. Szerveznek rendez­vényeket, viszik a nehéz kö­rülmények között, illetve a tanyavilágban élőket kirándul­­ni, de a legfontosabb, hogy évente 10-12 millió forint értékben adományokat osztanak a rá­­szorulóknak.

Ezt a munkát a makói önkormányzat is segíti, de alapvetően azokat az adományokat tudják szétosztani, amiket mások – magánemberek, vállalkozók – ajánlanak fel nekik. Egyszer – emlékezik Mátyás – egy vállalkozó felszámolta az üzletét, és svájci, illetve holland bálás ruhát adományozott nekik 4 millió forint értékben. Főleg ruha­ne­műt kapnak, de szükség lenne például bútorokra és élelmiszerekre is. Most szőnyegeket fognak vinni a belvíz sújtotta honvédi otthonok lakóinak, de keresnek például kádat is.

Kómár Mátyás a máltaisok Liget utcai irodájánál. FOTÓ: KARNOK CSABA

Kómár Mátyás a máltaisok Liget utcai irodájánál. FOTÓ: KARNOK CSABA

Kómár Mátyás idejéből heti jó néhány órát vesz el a szervező­munka. Civilben egyébként gyógy­­szertári asszisztens. Ere­de­tileg bölcsész, három diplo­mája van: történelemtanári, mű­­velődésszervezői és néprajzos – nagyjából tíz éve azonban úgy gondolta, pályát kell módosítania. A legtöbben a máltais te­­vékenysége révén ismerik a városban, de van egy másik ar­­ca is: ő a Volkswagen Konszern au­tóstalálkozó egyik szervezője.

– A kocsimon persze ott szokott lenni a Máltai Szeretetszolgálat matricája is – jegyzi meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!