Makó és környéke

2016.05.09. 15:53

Tünde néni vásznai

Címkék#Makó#album

Negyven év batikképeit mutatja be, egyúttal átfogó képet is ad Jámborné Balog Tünde életművéről az a most megjelent album, amit a makói városnapon mutattak be.

Szabó Imre

[namelink name="Jámborné Balog Tünde"] – vagy ahogy a városban mindenki ismeri, Tünde néni – fiatal pedagógusként kezdett foglalkozni egy szakfolyóirat cikke alapján a batikolással, eleinte csak azért, hogy mutasson valami újat diákjainak. Hamar rájött, hogy ez a technika a képzőművészeti alkotásra is kiválóan alkalmas, és az is kiderült, hogy rajta kívül szinte senki nem foglalkozik ilyesmivel. Ez egy négy évtizeden át tartó alkotómunka kiindulópontja volt. Az utolsó munkákat 1995-ben készítette – mint mondja, azért hagyott fel vele, mert ezt a fajta munkát egyszerűen nem bírta már.


A szépíróként, illetve a makói művésztelep egykori vezetőjeként is ismert művész-tanár azt mondja, batikképein, amelyeken minden elemet, témát emberek személyesítenek meg, sorsokat, karaktereket, emberi kapcsolatokat, a lét alapkérdéseit igyekezett megmutatni. Alkotásait jó néhány kiállításon mutatták be, munkásságát rangos díjakkal is elismerték. A képzőművészet helyét életében most a szépírás foglalta el – íróként is elismert. A batikéletművet bemutató kötethez azonban nem ő, hanem egykori tanítványa, később művésztelepi vezetőtársa, [namelink name="Gilinger Katalin"] írt előszót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!