2014.06.13. 23:24
Megkésve lett hungarikum a makói hagyma?
Makó - Jó, hogy hungarikummá nyilvánították a makói hagymát, de ez önmagában kevés - ezt mondták lapunknak az általunk megkérdezett hagymások.
Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!
A Hungarikum Bizottság nemrégiben döntött arról, hogy a makói hagyma is bekerül a hungarikumok gyűjteményébe. Mint korábban megírtuk, 5 esztendővel ezelőtt uniós eredetvédelmet is kapott a makói tájkörzetben, megfelelő technológiával termesztett, eredeti fajtájú vöröshagyma – a hungarikumvédjegy használatának hasonlóak a feltételei. Az agrártárca ígéri: a hungarikumok népszerűsítésére reklámkampányt is indít.
[namelink name="Pásztor Vilmos"], a Hagyma Terméktanács elnöke azt mondja, a hungarikummá minősítésnek vitathatatlanul komoly marketingértéke van, a rang odaítélése azonban megkésett. Mostanra a makói dughagyma termesztése visszaszorult; becsléseik szerint alig 100 hektáron termesztik csupán – az országban a vöröshagyma különböző változatait ezzel szemben összesen 1650 hektáron.
Ugyanezt mondja a hagyományos fajta mellett még kitartó gazdák egyike, [namelink name="Fekete János"] is. A magról vetett fajták kilónkénti ára a nagybani piacon 120-150 forint, ugyanakkor a hőkezelést és gondosabb védelmet igénylő, két év alatt megtermő dughagymáért sem kapnak többet. Nem csoda, hogy a legtöbben már felhagytak a termesztésével – teszi hozzá.
Van-e értelme így hungarikumról beszélni? Pásztor Vilmos szerint lehet, csak ahhoz először nem a makói hagyma marketingjére kellene költeni, hanem a fajtanemesítésre, a termelés felfuttatására.
Úgy gondolja, ehhez legalább egy évtized és évente 20 milliós központi támogatás szükséges. Ha ez meglesz, a drágább árat is megfizetni hajlandó, kimondottan magyar termékeket igénylő vásárlói réteg újra népszerűvé teheti az egykor világhírű makói vöröset.