Minőség

2022.09.28. 17:14

Új magyar ételeket keresnek

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja fel a figyelmet a Magyarország étele 2023 verseny – írta az MTI.

Jeszenszky Zoltán

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny ötletgazdájaként azt mondta, hogy a megmérettetésre főfogásnak alkalmas, „bisztró stílusú” ételeket keresnek. A feltételek között lesznek alapanyagokra vonatkozó megkötések, ám ezzel együtt értékelni fogják azt is, mennyiből készíthető el egy fogás, hogy azok később minél szélesebb körben terjedhessenek el. Az elődöntőt januárban, a döntőt március 18-án tartják.

Hozzátette, hogy a 6. alkalommal meghirdetett verseny új ételek megalkotására szeretné ösztönözni a részvevőket, hiszen széles körben ismert specialitások évtizedek óta nem születtek, pedig a magyar konyha az idők során állandóan változott, még a 20. században is. 

A versenyt beharangozó fővárosi sajtótájékoztatón Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium kiváló minőségű élelmiszereket állít elő, amelyekből még az utóbbi, válságos években sem volt hiány. Fogyasztásuk szerencsére egyre általánosabb, jövőre a közétkeztetésben is legalább 80 százalékban magyar alapanyagot kell felhasználni – tette hozzá az államtitkár.
 

Fotó: Bemutatták a hivatalos étkészletet, MTI/Bruzák Noémi
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!