A hét ingatlana

4 órája

Ha szeret kitűnni a tömegből, vessen egy pillantást erre a szegedi házra – galériával

Van 250 milliója? Akkor nem csak nézegetheti, de meg is veheti ezt a teljesen egyedi múltú és kivitelezésű ingatlant, amelyet 1959-ben már Bálint Sándor is dicsérettel illetett. A ház 2022 óta védelem alatt áll, eredeti stílusa, állapota megóvott, mely felújítás után egyedi fényben tündökölhet. A ház történetébe számos neves orvos, gyógyszerész, jogász és művész élete szövődik. Olvasson tovább, ha kíváncsi kik lehettek ők!

Delmagyar.hu

Szeged belvárosában eladóvá vált egy igazi kuriózum! Az ingatlan múltja és kivitelezése is teljesen egyedi.

Szeged, ingatlan, ház, eladó
Ennek a háznak történelme van

A ház 1939-ben épült, és Szeged egyik kiemelkedő kora-modern épülete! Otthonául szolgált Miskolczy Dezső Állami-díjas orvosnak, majd Szent-Györgyi Albertnek! Az ingatlan 2022-ben helyi egyedi védelem alá került. Ennek a rezidenciának a tulajdonosa egy megismételhetetlen ingatlan birtokosa lehet. Elosztása kitűnő és ésszerű, a közel 60 m²-es terasza pedig igazi kincs. Állapota megóvott, amely felújítás után egyedi fényben tündökölhet.

Történeti összefoglaló

„Ez a ház egy csoda, Szeged város ritka kincse.” – Vesmás Péter, Ybl Miklós-díjas építész.
Szeged belvárosában eladóvá vált egy kivételes múltú és kivitelezésű, modernista építészeti stílusú ingatlan, amely minden szempontból kuriózum. Eredeti stílusa és állapota megóvott, amely felújítás után egyedi fényben tündökölhet.

A házat 1939-ben Miskolczy Dezső orvos építtette, tervezője öccse, Miskolczy László Kossuth-díjas építészmérnök, várostervező, aki 1956-ban az USA-ba emigrált, és New Yorkban a világhírű Skidmore, Owings & Merrill építésziroda munkatársa lett 1974-es haláláig. Többek között dolgozott a Lincoln Center Filharmónia Csarnokának – ma David Geffen Hall – tervezésén, amely a New York-i Filharmonikusok otthona.

A szegedi házat Bálint Sándor már 1959-ben így dicsérte: „A lakóházak egy-két kivétellel a jó átlagig sem emelkednek fel. Mind a modern családi ház tervezés nagyszerű külföldi eredményeitől, mind pedig a szegedi táj parasztépítkezéseinek ihletétől elzárkóznak. Annál szebb és korszerűbb azonban Miskolczy László (Béke utca 12.) családi háza, amelynek úttörő bátorságát, modern szellemét máig sem követik.”

Az értékes házat a városi önkormányzat közgyűlése 2022-ben helyi egyedi védelem alá helyezte.

A ház történetébe számos neves orvos, gyógyszerész, jogász és művész élete szövődik. Az építtető Miskolczy Dezső Állami-díjas orvos, neurológus, a modern agykutatás egyik úttörője, lakott itt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, majd Surjányi József gyógyszerész vásárolta meg, aki a Kígyó Gyógyszertár nagyra becsült vezetője volt. Itt nőtt fel lánya, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház aranydiplomás főgyógyszerésze. Surjányi a házat ötven éve adta el a Szögi családnak, melyben két tulajdonos is gyógyszerész volt, és itt alapította meg Dr. Szögi Zoltán jogtanácsos a Szegedi Papucsért Alapítványt, amelynek elnöke Szögi Csaba táncművész, Magyarország Érdemes Művésze.

A kétszintes épület földszintjén külön WC-s előszobából jutunk tovább a hallba és közlekedőbe, amelyekre külön-külön nyílnak az alábbi helyiségek (az udvarra néző szoba-nappali-étkező egymás között átjárható):

  • 2 szoba (19 m² és 7 m²)
  • Nappali (30 m²)
  • Étkező (17 m²)
  • Konyha (10 m²)
  • Kamra (5 m²)
  • Fürdőszoba + WC (7 m²)
  • Kazán helyiség (5 m²)
  • Előszoba (3 m²) + WC (2 m²)
  • Alsó hall (20 m²)
  • Közlekedő (6 m²)

A kb. 400 m²-es udvar a konyhából és a nappaliból is megközelíthető, kapubeállóval rendelkezik, akár egyszerre több gépjárműnek is van lehetősége parkolásra. Az emeleten minden helyiség külön bejáratú, a fürdő és WC külön helyiségben található:

  • 3 szoba (20 m², 22 m² és 11 m²)
  • Fürdő és WC (6 m²)
  • Felső hall (20 m²)
  • Közlekedő (6 m²)
  • Padlásfeljáró (6 m²)

A közlekedő végén a teraszra (57 m²) jutunk ki, amely méretéből adódóan is lenyűgöző.

További otthonok az ingatlanbazar.hu oldalán!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!