Szeged és környéke

2007.12.10. 21:23

Épülhet adótorony a tápéi Búcsú téren

Címkék#Szeged

Szeged - Saját döntésének szöges ellentétéről határozott a közigazgatási hivatal. Eszerint mégis épülhet telefontorony a tápai Búcsú téren. A jogerős „nem" és az „igen" határozat közötti időben semmi nem történt, de a hivatal joga megváltoztatni álláspontját.

Dombai Tünde

A regionális közigazgatási hivatal jogerősen felülbírálta az önkormányzat döntését, néhány hónap múlva pedig felülbírálja a saját határozatát. Nyáron arról számoltunk be, hogy pont került a tápai telefontorony körüli, évek óta húzódó vita végére: a regionális közigazgatási hivatal akkor elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét, amit a szegedi önkormányzat illetékes irodája adott ki a Búcsú térre, hogy ott a távközlési cég átjátszó adót állítson fel. A hivatal döntését két kifogásra alapozta: nem minden telektulajdonost értesített az önkormányzat és nem kérte az örökségvédelmi hivatal véleményét.

A távközlési cég bíróságon támadta meg a döntést, mert továbbra is építeni szeretne. A közigazgatási hivatal változtatott: újabb határozatban mégis áldását adja a város által kiadott építési engedélyhez. A változtatás okára a határozat szűkszavúan utal: „saját hatáskörében döntött".

– Bővebben ez annyit jelent, hogy újra áttekintettük az iratokat, és megváltozott az álláspontunk – fejtette ki kérdésünkre a regionális közigazgatási hivatal hatósági főosztályvezetője. Ződi Zoltán érdeklődésünkre azt közölte: semmilyen új körülmény nem merült fel. Hangsúlyozta: a döntés megváltoztatására a hivatalnak törvény adta joga van. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakorisággal határoznak egyszer így, utána meg pont ellenkezőleg, azt válaszolta: nagyon ritkán, de előfordul.

Szendrei Zoltán: minden lehetséges, még az ellenkezője is. Fotó: Segesvári Csaba
– Közben az örökségvédelmi hivatal nyilatkozott: ebben az ügyben nem kell nyilatkoznia, csak a kivitelezés előtt kell majd velük konzultálni – mondta az önkormányzat építési csoportvezetője, [namelink name="Kovács Béla"].

– Innentől, úgy látszik, minden lehetséges, meg az ellenkezője is. Feketéből fehéret csinált a hivatal – háborgott Szendrei Zoltán, a tápaiak szószólója. – Tegyék távolabb a lakott területektől! Szerdán este gyűlést tartunk, megkérjük Juhász Gyula képviselőt, hogy terjessze a gondunkat pénteken a közgyűlés elé.

Csak bíróságnál támadhatják meg a tápaiak e második jogerős határozatot. Külön kérvényezhetik, hogy a bíróság intézkedjen az építkezés elhalasztásáról.

Hét év – három helyszín

2000. május 19., Tímárné Horváth Magdolna önkormányzati képviselő: „parázs hangulatú fórumon tiltakozott a lakosság" a tápéi Budai Nagy Antal utca–Csap utca–Rába utca közé tervezett torony ellen.

2002. október 9.,
Tímárné Horváth Magdolna: „a toronynak építési engedélye van, a szomszédjai fellebbeznek, javaslunk a szolgáltatónak egy másik, a lakóterülettől távoli téeszterületet".

2005. június 23.:
Az adótorony építéséhez a város bérbe adja a Búcsú teret.

2007. március 27.,
Szendrei Zoltán tiltakozik: „a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez".

2007. április 3.,
Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati képviselő: „az önkormányzat a környékbeliek meghallgatása nélkül engedélyezte a torony felállítását".

2007. július 15.:
a közigazgatási hivatal elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!